Magyar Békekör Hende Csaba nyilatkozatáról

bekekorA Magyar Békekör saját és minden békeszerető ember sikereként könyveli el, hogy az Egyesült Államok elállt attól a tervétől, hogy amerikai nehézfegyvereket és katonákat telepítsen Magyarországra. A terv leleplezése, és a kiállás népünk és más népek biztonságáért és a háború ellen részleges eredményt hozott – tudatta a Magyar Békekör csütörtökön.

A fejleményről Hende Csaba tájékoztatta minisztériumának sajtószolgálatát szerdán Brüsszelből, a NATO védelmi minisztereinek tanácskozásáról.

      A honvédelmi miniszter közölte: „Magyarország nem kapott olyan megkeresést az Egyesült Államoktól, hogy Washington Magyarországra is telepíthessen nehézfegyvereket”.

      A Békekör ugyanakkor feltűnő ellentmondást lát a miniszter állítása és a között, hogy az USA az egyre gyakoribb NATO-gyakorlatok miatt folyamatosan hozna ilyen eszközöket Európába, rotációs jelleggel, és ezek az erők tartósan Kelet-Európában maradhatnának.

      A Békekör ezért tudatta Hende Csabával, hogy nem mondott le a kért személyes találkozóról vele, mert választ szeretne kapni néhány nyitva maradt kérdésre:

Miről folytak az eddigi titkos tárgyalások az amerikai féllel?

Mit adott cserébe a magyar kormány azért, hogy ne telepítsenek amerikai nehéz fegyverzetet hazánkba?

Része-e az alkunak Magyarország felvonulási terepként történő felhasználásának és katonai támaszpontjai használatának engedélyezése Oroszország ellen?

     A Békekör szerint az utóbbi hetekben különböző helyszínekről harci eszközök mozgásáról és szállításáról számoltak be portálok, és fényképekkel támasztották alá közléseiket. Nyugtalanítónak tartják ezen kívül, hogy a szomszédos Románia, továbbá Lengyelország és Bulgária, valamint a Balti köztársaságok nem csak amerikai nehézfegyverek és egységek telepítésére adtak engedélyt, hanem rakéta ütegek befogadására is készek volnának.

     Magyarországnak békéhez fűződő nemzeti érdeke nem csak saját területének idegen csapatok telepítése alóli mentesítését jelenti, hanem a kelet-európai régió egészének kivonását is egy olyan lehetséges konfliktus alól, amilyent amerikai héják Oroszország ellen terveznek – áll a Magyar Békekör közleményében.+++

Kiadta: MSZF SZK

www.mszfszk.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s