Az együttműködésről tárgyalt Putyin Merkellel és Macronnal

Moszkva, Berlin, Párizs, 2021. március 31. szerda (MB)

      Az Európai Unió két vezető állama, Franciaország és Németország egyre jobban felismeri, hogy Oroszország nélkül nem tudja megoldani sem a nemzetközi konfliktusokat, sem pedig leküzdeni a koronavírus-járványt – állapította meg a Magyar Békekör Putyin orosz elnök Merkel német kancellárral és Macron francia elnökkel folytatott keddi közös videomegbeszéléséről.

     Különös, hogy míg az Európai Unió felelős vezetői az Oroszországgal szembeni szankciókra és a szembesülésre helyezik a hangsúlyt, az Unió két vezető állama gyakorlati lépésekre készül az Oroszországgal való együttműködésért. Úgy fest, mintha az EU Bizottságára nagyobb befolyást gyakorolna az Egyesült Államok, mint saját tagállamai, köztük két alapítója – jegyezte meg a Békekör.

     Míg az EU mindent elkövet azért, hogy megakadályozza az orosz vakcina bejegyzését és forgalmazását, Merkel és Macron szóba hozta a Szputnyik V uniós regisztrálását, forgalmazását, sőt közös gyártásának lehetőségét is. Putyin tudatta velük, hogy senkire sem akarják rákényszeríteni az orosz oltást. Közös célnak tartották a járvány terjedésének megakadályozását – értesült a Békekör.

     Az orosz elnök azt is elmondta Merkelnek és Macronnak, hogy Oroszország kész együttműködni az EU-val, ha az EU is együttműködni akar vele. Depolitizált, gyakorlatias kapcsolatot javasolt nekik a kölcsönös érdekek alapján, az egyenjogúság feltétlen tiszteletben tartásával.

     Szó esett a minszki egyezmény ukrán részről történő be nem tartásáról, a szíriai újjáépítés szükségességéről nemzetközi összefogással, és a líbiai helyzetről is.

     Fehéroroszországgal kapcsolatban Putyin megengedhetetlennek nevezte a külső beavatkozást a belarusz belügyekbe.

     Mivel a két nyugat-európai vezető kitért a Navalnij ügyre is, Putyin részletesen tájékoztatta őket a Navalnij elleni jogi eljárásról, és a rágalmazás miatt ellene hozott, korábban felfüggesztett ítélet végrehajtásáról. Elmondta nekik, hogy az orosz bíróság érvényt szerzett a törvénynek, melyet Navalnij megsértett.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook és WordPress

Hozzászólás