Az orosz alakulatokat péntektől visszavezénylik a laktanyákba

Moszkva, 2021. április 22. csütörtök (MB)

     Péntektől fokozatosan visszavezénylik laktanyáikba azokat az orosz alakulatokat, amelyeket azért vezényeltek az orosz-ukrán határszakaszra, hogy eltántorítsák az ukrán vezetést agresszív szándékaitól, meghiúsítsák a Krím visszafoglalását, illetve a Kijevvel szembefordult Donbassz lerohanását – jelentette a Magyar Békekör csütörtökön.

     A döntést politikai szinten hozták. Parancsot adtak az orosz hadvezetésnek, hogy lásson hozzá a csapatok visszavezényléséhez az ország belső részein lévő eredeti állomáshelyükre.

    A lépés alátámasztja az orosz vezetés többször kinyilvánított alapállását, miszerint senkit sem fenyeget, de azt sem hagyja, hogy Oroszországot fenyegessék. A nemzethez intézett beszédében Putyin orosz elnök szerdán óva intette a Nyugatot attól, hogy átlépjen bizonyos határokat, az orosz katonai vezetés pedig már korábban figyelmeztette Kijevet, hogy a Krím és az orosz lakosság elleni támadás Ukrajna végét jelentené.

     Az orosz csapatok visszavezényléséről szóló parancs kiadásával egyidejűleg Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter újból arra biztatta a NATO-t, hogy éljen a kínálkozó lehetőséggel, és lépjen Oroszország ellen. Újabb szankciókat is sürgetett.

     A Nyugat – a jelek szerint – vette az üzenetet, megértette az orosz földön történt mozgósítás célját. Nem hagyja, hogy Kijevből mondják meg neki, mit tegyen – jegyezte meg a Békekör tudósítója. A nyugati hangulatban végbemenő változásra utal, hogy Németország annak dacára sem áll el az Északi Áramlat-2 orosz-német gázvezeték felépítésétől, hogy az USA, Lengyelország, a balti államok és Ukrajna mindenáron igyekszik meghiúsítani. Szászország pedig 30 millió vakcinát akar vásárolni Oroszországtól lakosságának koronavírus elleni beoltására. Erről Kretschmer, Szászország miniszterelnöke kötött előzetes megállapodást az orosz egészségügyi miniszterrel Putyin orosz elnökkel folytatott csütörtöki megbeszélését követően. A Szputnyik V-ből havonta 10 millió adagot szállítanának június-augusztus között.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook és WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s