Lelepleződött a cseh kormány hazugsága

Prága, 2021. április 25. vasárnap (MP)

     A cseh kormány hazudott, amikor Oroszországra kente a felelősséget a vrbeticei hadianyagraktár 2014-ben történt felrobbanásáért, és ennek ürügyén kiutasított Prágából 18 orosz diplomatát – jelentette a Magyar Békekör tudósítója vasárnap.

    A két ország közti kapcsolatok szándékos megrontására irányuló politikai lépésről Miloš Zeman cseh köztársasági elnök rántotta le a leplet azzal, hogy nyilvánosan tudatta: a cseh elhárítás jelentésében szó sem esik arról a két orosz ügynökről, akit a prágai kormány a raktár felrobbantásával vádol. “Kijelenthetem, hogy a biztonsági információs szolgálat jelentésében az áll – és ezt aláhúzom -, hogy nincs sem tárgyi bizonyíték, sem szemtanútól származó bizonyíték, mely alátámasztaná, hogy a két ügynök részt vett volna a vrbeticei lőszerraktár felrobbantásában. Amikor a második raktár helyiségeit közvetlenül az ottani robbanás előtt megvizsgálták, nem találtak robbanószert “- mondta Zeman a Prima és a CNN Prima News TV csatornák által sugárzott beszédében.

     A cseh kormány hamis vádaskodáson nyugvó megtorlására Moszkva kemény lépésekkel válaszolt: nem csak kiutasított 20 cseh diplomatát, hanem megtiltotta, hogy orosz állampolgárokat alkalmazzanak a moszkvai cseh nagykövetségen. Ezzel úgy ellehetetlenítette Csehország moszkvai diplomáciai missziójának tevékenységét, hogy Prága azonnal jelezte, hogy tárgyalni kíván.   

     Nem létező okra alapozott botrányával Csehország nemcsak magát, hanem szövetségeseit is kínos helyzetbe hozta, hiszen Washington azonnal a magáévá tette a hamis vádat, néhány kelet-európai állam pedig szolidaritásból Prágával, orosz diplomatákat utasított ki. (Magyarország józan magatartást tanúsított.)

     Zeman elnök azt is tudatta, hogy a cseh biztonsági erők bizonyítékot találtak arra, hogy egy Emilian Gebrev nevű bolgár fegyverkereskedőnek viszont köze volt a lőszerraktár felrobbanásához. Mint ismeretes, Bulgária a NATO tagja – írta a Békekör tudósítója.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook és WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s