Vád alá akarják helyezni a cseh elnököt, mert leleplezte a kormány hazugságát

Prága, Moszkva, 2021. április 27. kedd (MB)

     Prágában árulás vádjával bírósági eljárást akarnak indítani Miloš Zeman államfő ellen, mert leleplezte a kormány hazugságát a vrbeticei hadianyagraktár 2014-ben történt felrobbanásával kapcsolatban – jelentette a Magyar Békekör kedden.

       Andrej Babiš kormánya hazaárulással vádolja Zemant, mert ország-világ elé tárta a cseh elhárítás jelentését, miszerint a cseh kormány által megnevezett két orosz ügynöknek nem volt köze a raktár felrobbanásához.

       Értesülések szerint Zemant szeretnék eltávolítani államfői tisztségéből, mert keresztezi az amerikai érdekekkel azonosuló cseh kormány oroszellenes vonalát. Csehország elnökét 2018. januárban választották meg tisztségébe 51,5 százalékos többséggel.

       A hazugság leleplezése rendkívül kínos helyzetbe hozta a prágai kormányt, valamint a koholmányra felbujtó amerikai szerveket, továbbá azokat a NATO-államokat, amelyek a csehekkel vállalt szolidaritásból orosz diplomatákat utasítottak ki. Ráadásul az is kiderült, hogy a raktárban nemzetközi egyezményben tiltott taposóaknákat tároltak, jóllehet a tilalomról szóló ottawai egyezményt Csehország is aláírta. Kiderült, hogy a vrbeticei katonai raktár tulajdonosa egy bolgár vállalkozó, bizonyos Emilian Gebrev volt, a taposóaknák rendeltetési helyéül pedig Ukrajnát szánhatták.

      Csehország és Bulgária a NATO és az EU tagja, Ukrajna pedig a nyugati érdekszférához kötődik.

      Moszkva magyarázatot kért a Cseh Köztársaságtól, Bulgáriától és Ukrajnától a történtekre. Választ vár arra, hogy milyen alapon vádolták meg Oroszországot a vrbeticei katonai raktár felrobbantásával, ha egyszer maga a cseh elhárítás is cáfolja, hogy köze volt hozzá. Miféle politikai erkölcs vezethette Csehországot és egyes szövetségeseit orosz diplomaták kiutasítására, és a kapcsolatok megrontására egy koholt vád alapján? Miért szegte meg Prága a taposóaknák puszta tárolását, nemhogy előállítását és alkalmazását is tiltó nemzetközi megállapodást, s hunytak szemet NATO-szövetségesei szerződésszegő magatartása fölött?

      Erkölcstelenséget erkölcstelenségre halmozva a prágai kormány most vád alá akarja helyezni azt a Miloš Zemant, aki hazugságát leleplezte – jegyzi meg a Békekör megfigyelője.+++

Az előzményekről lásd:

https://bekekor.wordpress.com/2021/04/26/nemzetkozi-egyezmenyben-tiltott-taposoaknakat-taroltak-a-felrobbant-vrbeticei-hadianyagraktarban/

https://bekekor.wordpress.com/2021/04/25/leleplezodott-a-cseh-kormany-hazugsaga/

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook és WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s