Ukrajna – Ferenc pápa – autonóm jogok

Vatikánváros, 2021. április 29. csütörtök (MB)

     Ferenc pápa az Ukrajnáról szóló minszki megállapodások végrehajtását támogatja – közölték római diplomáciai forrásból csütörtökön a TASZSZ hírügynökséggel.

     A pápa és a Szentszék kész elősegíteni az ukrajnai rendezést a minszki megállapodások végrehajtását ellenőrző csoport keretében – mondta Leonardo Sandri bíboros, a római kúria keleti egyházakkal foglalkozó kongregációjának prefektusa a La Repubblica napilap csütörtöki számában megjelent nyilatkozatában.

    Sandri azt is tudatta, hogy nem tud semmiféle találkozó előkészítéséről a Vatikán szervezésében Zelenszkij ukrán és Putyin orosz elnök között. A La Repubblica egy nappal korábban Zelenszkijjel közölt interjút, és az ukrán elnök ebben azt mondta, hogy „Vatikánváros tökéletes helyszín volna Putyin elnökkel tartandó párbeszédéhez Donbasszról”.

    Sandri bíboros nyilatkozatával a Szentszék gyakorlatilag elutasította Zelenszkij arra irányuló próbálkozását, hogy a katolikus világegyház közvetítésével kibújjon a minszki megállapodások végrehajtása, és a Kijevvel szemben önállóságát kikiáltó Donbassz vezetőivel folytatandó közvetlen tárgyalás alól. Az ENSZ-ben is bejegyzett minszki megállapodások értelmében Kijevnek különleges jogi státust kellene biztosítania a Donbassznak, de az ukrán vezetés nem hajlandó végrehajtani ezt a rendelkezést, pedig a minszki a szerződésben vállalta. Kijev attól tart, hogy Donbassz önrendelkezésének elismerésével lavinát indítana útjára, hiszen az Ukrajnában élő többi nemzeti kisebbség is autonóm jogokat követelhetne magának – jegyezte meg a Magyar Békekör megfigyelője.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook és WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s