Washington NATO-tagság nélkül akarja erősíteni Kijevet

Washington, Kijev, 2021. május 6. péntek (MB)

     Blinken amerikai külügyminiszter Washington fokozott anyagi és katonai támogatásáról biztosította az ukrán vezetést, de nem engedett Kijev sürgetésének, hogy vonják be a NATO-ba Ukrajnát – jelentette a Magyar Békekör tudósítója pénteken.

     Washington vélhetően azért küldte miniszterét Kijevbe, hogy megmagyarázza az ukrán rezsim vezetőinek, miért nem vállalkozott „preventív háborúra” a Krím visszahódításáért, mint azt Kijev márciusban sürgette.

     Blinken megismételte, hogy az amerikai kormány elkötelezett Ukrajna szuverenitása, függetlensége és területi integritása mellett, és azt mondta, hogy Ukrajna Biden elnök szemében „kiemelt elsőbbséget” élvez. „Azt mondhatom önnek, elnök úr, hogy erőteljesen ön mellett állunk” – mondta Zelenszkijnek.

     Zelenszkij ugyan keveselhette ezt, mert azzal válaszolt, hogy „véget kell vetni a halogatásnak, annak, hogy folytonosan elnapolják Ukrajna NATO- és Európai Uniós tagságát”, de a Nyugathoz fűződő viszony szorosabbra fűzésén kívül más ígéretet nem kapott Blinkentől, hiszen Washington tudja, mivel járna egy ilyen lépés.

     Az amerikai diplomácia vezetője szóba hozta viszont a demokrácia kérdését Ukrajnában, és kettős agresszióról beszélt: egy külsőről és egy belsőről. A külső fenyegetést Oroszországban jelölte meg, a belsőt pedig az ukrajnai korrupcióban, az oligarchákban és mindazokban, akik „előbbre valónak tartják saját érdeküket, mint a népét”.

     Mindazonáltal nem feszegette az ukrajnai demokrácia kérdését. Nem ejtett szót a kijevi vezetés szélsőjobboldali kapcsolatairól, a neonáci mozgalmak megtűréséről, sem pedig a nemzeti kisebbségek jogainak megtagadásáról, zaklatásukig bezárólag, mint ahogyan s a kelet-ukrajnai oroszok ellen folyó hadviselést sem kifogásolta. Politikai hozzáállása arra engedett következtetni, hogy Washington ennél előbbre valónak tartja Ukrajna stratégiai helyzetét Oroszországgal szemben. Ezért megkíméli a kijevi vezetést attól, hogy firtassa az emberi jogok és a szabadságjogok helyzetét, mint azt másokkal szemben teszi.

      A Békekör tudósítójának értékelése szerint Blinken kijevi látogatása azt a célt szolgálta, hogy Amerika és általában a Nyugat érdekében megőrizze és erősítse Ukrajna helyzetét Oroszországgal szemben anélkül, hogy napirendre tűzné Ukrajna bevonását a NATO-ba.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook és WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s