A cseh államfő bocsánatot kért Jugoszlávia 1999-ben történt lebombázásáért

Prága, 2021. május 19. szerda (MB)

    A NATO államok vezetői közül egyetlenként Miloš Zeman cseh köztársasági elnök kedden bocsánatot kért a szerb néptől azért, mert a NATO 1999-ben lebombázta Jugoszláviát – jelentette a Magyar Békekör szerdán.

     A cseh államfő Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnökkel folytatott prágai tanácskozásán tette példátlan kijelentését. Bocsánatkéréséről külön közleményt adtak ki, melyet az elnök szóvivője ismertetett. „Zeman elnök személyesen követte meg a szerb népet a NATO bombázásáért” – mondta Jiří Ovčáček.

     A NATO 1999. március 12. és június 10. között intézett bombatámadásokat Jugoszlávia ellen. A 78 hadműveleti nap alatt 37 ezer bevetést hajtott végre katonai és polgári célpontok, köztük a Duna hídjai ellen. Zeman, aki akkoriban miniszterelnök volt, határozottan elítélte a NATO akcióit, és megtagadta a szövetséges légi erőtől, hogy cseh támaszpontokról indítson támadást Jugoszlávia ellen.

     Vučić elnökkel tartott tanácskozása után Miloš Zeman a következőket mondta: “Reménytelenül kerestünk legalább még egy NATO országot, hogy csatlakozzon hozzánk, és kiálljon velünk Jugoszlávia bombázása ellen. Teljesen egyedül maradtunk.”

      A NATO Jugoszlávia ellen intézett bombatámadásainak idején Magyarország miniszterelnöke Orbán Viktor volt. Magyarország miniszterelnöke a NATO rendelkezésére bocsátotta a taszári és a ferihegyi repülőteret a Jugoszlávia elleni légi csapásokhoz – jegyezte meg a Magyar Békekör.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook és WordPress

A cseh államfő bocsánatot kért Jugoszlávia 1999-ben történt lebombázásáért” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s