Békülékenyebb hangra váltott Washington Moszkvával szemben

Reykjavik, 2021. május 20. csütörtök (MB)

     Régóta remélt békülékenyebb hangra váltott Washington Moszkvával szemben azon az amerikai-orosz külügyminiszteri találkozón, amelyet Izland fővárosában, Reykjavikban tartottak csütörtökön a legégetőbb nemzetközi kérdésekről. Orosz részről azonnal nyugtázták a konstruktív szellemet, és készségüket nyilvánították az együttműködésre Amerikával minden olyan kérdésben, amelyhez kölcsönös érdek fűződik – jelentette a Magyar Békekör tudósítója Antony Blinken amerikai, és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megbeszéléséről.

     „Nem titok, hogy vannak nézeteltéréseink, az sem titok, hogy Washington válaszolna Oroszország agresszív cselekedeteire, a világ mégis biztonságosabb lenne, ha a két ország vezetői együtt dolgoznának” – mondta az amerikai diplomácia vezetője beismeréssel felérő nyilatkozatában, azután, hogy Biden elnök „gyilkosnak” minősítette Putyint.

     Hosszú évek jéghideg viszonyának enyhítésére irányuló jó szándékának jeleként Washington szerdán feloldotta az Északi Árfamlat-2 meghiúsítására irányuló szankcióit, s a maga részéről szabad utat biztosított annak az orosz-német energetikai köldökzsinórnak a megvalósításához, amelyet egyébként sem tudott volna megakadályozni.

     „Egyetértettünk abban, hogy le kell küzdeni az elmúlt években Moszkva és Washington között kialakult egészségtelen viszonyt” – jelentette ki Lavrov, majd így folytatta: “Ma megerősítettük a párbeszéd megkezdésére tett javaslatunkat, figyelembe véve a stratégiai stabilitást befolyásoló minden szempontot, minden tényezőt: nukleárist és nem nukleárist, támadót és védekezőt. Nem tapasztaltam, hogy ezt a felfogást elutasították volna, mindenesetre a szakértőknek még dolgozniuk kell rajtuk”.

     Blinken aggodalmának adott hangot ugyan az orosz fegyveres erők jelenléte miatt az ukrán határnál, sőt – mint mondta – „Ukrajnán belül”, továbbá Navalnij egészségi állapota miatt is, de ezt nem nevezte az együttműködés útjában álló akadálynak, hanem kijelentette: „A két ország együtt dolgozhat a koronavírus-járvány leküzdésében, az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, Irán és Észak-Korea nukleáris programjai, valamint az afganisztáni háború kezelésében”.

     Blinkent reykjaviki útjára elkísérő amerikai külügyi vezető tisztségviselők újságíróknak azt mondták, hogy „a következő hetekben, hónapokban és években dolgozni fognak a két ország közötti kapcsolatokon. Noha nem volt áttörés a találkozón, jó kezdetnek lehet tekinteni”. Többször is kijelentették: „Az asztal terítve maradt az újabb tanácskozásokhoz”.

      Az amerikai-orosz külügyminiszteri tanácskozás légköre és a két fél együttműködési készsége a világ legégetőbb kérdéseire adandó válaszok fellelésében, ígéretes az orosz-amerikai csúcstalálkozó júniusra tervezett megvalósulása szempontjából is. Arra utal, hogy amerikai részről kezdenek megbarátkozni annak tudatával, hogy leáldozott a Nap az amerikai világuralom fölött, és közös bolygónk jövője közös megoldásokat követel – írta a Magyar Békekör tudósítója az amerikai-orosz külügyminiszteri találkozóról.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook és WordPress

Békülékenyebb hangra váltott Washington Moszkvával szemben” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s