A brit miniszterelnök Kína és Oroszország ellen hangolta Orbán Viktort

London, 2021. május 29. szombat (MB)

     A magyar-brit kormányfői tanácskozáson Boris Johnson Orbán Viktor értésére adta, hogy őfelsége kormánya nem a jó viszony építésében érdekelt Kínával és Oroszországgal, hanem a nyugati szövetségi rendszer összefogásában velük szemben. Ezért arra biztatta a magyar kormányfőt, hogy Magyarország két keleti nagyhatalomhoz fűződő viszonyában az emberi jogokra és a szabadságjogokra helyezze a hangsúlyt – tudósított róla a Magyar Békekör.

    Johnson „komoly aggodalmának” adott hangot a magyar kormány emberi jogokkal, szólás és sajtószabadsággal, valamint a migránsokkal szemben tanúsított magatartása miatt is. Nem tudni, vajon számon kérte volna ezt akkor is, ha Magyarország kormánya az általa kívánt magatartást tanúsítaná Oroszországgal és Kínával szemben a keleti nyitás politikája helyett.

     Nem tudni, mit válaszolt Orbán a Kelettel szemben szorgalmazott sürgetésre. Johnson figyelmébe ajánlotta-e Magyarország földrajzi fekvését Kelet és Nyugat között, és az ebből fakadó követelményeket, vagy esetleg arra biztatta volna a brit kormányfőt, hogy ő is a kapcsolatépítésre helyezze a hangsúlyt a brit-orosz viszony látványos leépítése helyett. Azt viszont tudni, hogy Orbán visszautasította az emberi jogok és a szabadságjogok magyarországi helyzetével kapcsolatos megjegyzéseket, jóllehet azok közül jó néhány korántsem alaptalan – jegyezte meg a tudósító.

     A magyar-brit kormányfői tárgyaláson szóba került a Nagy-Britanniában dolgozó magyar munkavállalók helyzete a Brexit után, továbbá az energetikai és a hadiipari együttműködés jövője. A közös hangot a kölcsönös gazdasági érdekek alapján találták meg – vélik tudni.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook és WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s