Irán feltételekhez köti Amerika visszatérését az atom-megállapodáshoz

Budapest, 2021. június 9. szerda (MB)

     Irán ahhoz a feltételhez köti az Egyesült Államok visszatérését a nemzetközi atom-megállapodáshoz (JCPOA), hogy Amerika visszavonja az Iránra kivetett összes szankciót, és a gyakorlatban is megállapítsa, hogy valóban érvénytelenítettek minden szankciót – értesült a Magyar Békekör tudósítója szerdán Irán budapesti nagykövetétől.

     A közelgő iráni elnökválasztás alkalmából tartott sajtótájékoztatón Hamid Reza Nafez Arefi nagykövet közölte, hogy tapasztalata szerint a JCPOA szerződés, melyet a Trump adminisztráció 2018-ban felmondott, s melybe a Biden adminisztráció szeretne visszalépni, élvezi a magyar kormány támogatását, az Európai Unióéval együtt. Irán garanciákat akar arra, hogy 250 kereskedelmi hajója szabadon mozoghat, élvezheti a kikötői jogokat, és pénzügyi műveleteinek útjába sem gördítenek többé akadályt. Az USA atom-szerződésbe történő visszatérésének iráni ütemterve szerint első lépésben az USÁ-nak kell hatályon kívül helyeznie a szankciókat, amint ez megtörténik, Irán kötelezi magát az eredeti szerződésben foglaltak teljesítésére, azaz a nukleáris energia békés célú felhasználására – tűnt ki a diplomata szavaiból.

     A Békekör tudósítója arról is kérdezte Arefi nagykövetet, hogyan viszonyul Irán a két állami megoldáshoz a Közel-Keleten. „Nagyon nagy fenntartásaink vannak a két állami megoldással kapcsolatban” – hangzott a válasz. Irán inkább azt szeretné, ha minden fél részvételével, a közvetlenül érintettek maguk döntenének a hogyan tovább kérdéséről népszavazáson. A diplomata nem közölte, milyen kérdésre kellene válaszolni egy ilyen népszavazáson. Csupán annyit mondott, hogy a helyzet egyre rosszabbodott 70 év alatt, s a válság tovább mélyülhet, ha nem vetnek véget az izraeli megszállásnak, diszkriminációnak, egyfajta népirtásnak, s nem szolgáltatnak igazságot a menekülteknek.

    Hamid Reza Nafez Arefi nagyon jónak nevezte Irán Magyarországhoz fűződő viszonyát. A magyar miniszterelnök 2015. évi iráni látogatása óta jól fejlődött a két ország viszonya. Magyarországon 4500 iráni él, köztük több mint kétezer diák tanul egyetemeinken. Közép-Európában sehol másutt nem tanul ennyi iráni diák. Az iráni egyetemi hallgatók ingyenes védőoltásban részesültek a koronavírus ellen. Szépen fejlődnek az intézményi, a testvérvárosi és a kulturális kapcsolatok – mondta.

     A június 18-i iráni elnökválasztáson hét jelölt indul, és 60 millióan szavazhatnak rájuk. Ez lesz a 14. választás (parlamenti- és elnökválasztás együtt véve) az 1979. évi iszlám forradalom óta. Iránban a koronavírus-járvány mérséklődik, s a közeljövőben megjelenik a Coviran nevű hazai vakcina – számolt be a Békekör tudósítója az elhangzottak alapján.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook és WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s