Oroszország tettekre készül a biztonsági tárgyalások sikertelensége miatt

Bécs, Moszkva, 2022. január 13. csütörtök (MB)

     Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ) csütörtökön tartott megbeszéléssel eredménytelenül ért véget az a tárgyalássorozat, amelytől Moszkva azt remélte, hogy diplomáciai eszközökkel érvényt tud szerezni jogának a biztonságos határokhoz. Mivel az orosz erőfeszítés az Egyesült Államok és a NATO ellenállásába ütközött, Oroszországnak valószínűleg nem marad más választása, mint a kilátásba helyezett műszaki-katonai ellenlépésekhez folyamodni – jelentette a Magyar Békekör tudósítója csütörtökön.

     “Oroszország békeszerető ország. De nincs szükségünk békére bármi áron. A jogilag formalizált biztonsági garanciák számunkra feltétlenül szükségesek. Ami a megfelelő eszközök megválasztását illeti, nagyrészt rajtunk múlik, mindnyájunkon, mert a garanciák, amelyekről szó van, mindenkinek egyformán szükségesek” – érvelt Alekszandr Lukasevics, Oroszország EBESZ-nél akkreditált állandó képviselője a szervezet bécsi megbeszélésén. Majd így figyelmeztetett: „lépéseket teszünk, ha javaslatainkra nem kapunk választ. Moszkvának nincs más választása, mint reagálni az EBESZ-régió katonai-politikai helyzetének destabilizálódására”.

    Orosz részről írásba foglalt törvényes biztonsági garanciára tartanak igényt három kulcskérdésben: fejezzék be a NATO terjeszkedését, ne helyezzenek el támadó fegyvereket (rakétákat) az orosz határ közelében, a NATO katonai infrastruktúráját építsék le az 1997. évi szintre. (Ez azt jelenti, hogy a NATO-hoz csatlakozott volt szocialista országokból ki kell vonni az idegen NATO csapatokat, fel kell számolni a támaszpontokat és visszavonni a külföldi haderőt.)

     Csütörtökön adott interjújában Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak és európai szövetségeseinek katonai válasszal kell számolniuk, ha „a gyors fejlesztés alatt álló amerikai rakétákat Európába telepítik. Az orosz válasz óhatatlanul és elkerülhetetlenül ártani fog az USA és NATO szövetségesei biztonságának”. Egy kérdésre, mely azt firtatta, telepítenének-e katonai erőt Kubába és Venezuelába, ha nem sikerül megállapodásra jutni, és az amerikaiak továbbra is katonai nyomást gyakorolnának Oroszországra, Rjabkov azzal válaszolt, hogy ennek lehetőségét nem zárja ki, és nem is erősíti meg. „Minden az amerikai kollégáink intézkedésétől függ” – mondta.

     A fenyegető ellenlépések kilátásba helyezésével, és az írásos amerikai garancia sürgetésével egyidejűleg orosz részről nyitva hagyják a tárgyalásos megállapodás lehetőségét is, bár nem tudni, meddig. Zaharova külügyi szóvivő szerint a genfi, brüsszeli és bécsi megbeszélések után az orosz vezetés elemzi a helyzetet, és levonja a szükséges következtetéseket.

     Noha a NATO és vezető hatalma, az Egyesült Államok elzárkózik az oroszok által követelt biztonsági garanciától, egyes amerikai katonai szakértők arra figyelmeztetnek, hogy célszerű volna kibékülni az oroszokkal, mert Oroszországnak is vannak biztonsági érdekei, és képes erővel is érvényt szerezni nekik.

     „Itt az ideje, hogy nagyot gondoljunk, és egy új, tartósabb rendet képzeljünk el, amely Oroszországot is magában foglalja. Nem számít, mit gondol az ember a tekintélyelvű politikai rendről, amely felett Putyin elnököl, az elkerülhetetlen valóság az, hogy Oroszország túljutott a hosszan tartó gyengeség időszakán, és most nagyhatalomnak tekinti magát” – írta Thomas Graham, George W. Bush elnök orosz ügyekkel foglalkozó egykori nemzetbiztonsági igazgatója.

     Rajan Menon biztonsági kérdésekkel foglalkozó professzor így ír: Új biztonsági rendre van szükség Európában. A kérdés csak az, hogy megszületéséhez kell-e egy nagy háború, amely bebizonyítaná, hogy tényleg szükség van rá, ahogyan a múltban történt. Az Oroszországgal jelenleg zajló tárgyalások lehetőséget kínálnak annak bizonyítására, hogy bölcs államférfiak képesek létrehozni egy ilyen rendet anélkül, hogy katalizátoraként háborút robbantanának ki.” Rajan azt tanácsolja Amerikának, hogy saját érdekében hozzon áldozatot egy új biztonsági rend megteremtéséért.+++

Kiadta: Magyar Békekör Facebook és WordPress

Oroszország tettekre készül a biztonsági tárgyalások sikertelensége miatt” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s