NATO-csapás orosz légitámaszpontra

Kijev, 2022. augusztus 11. csütörtök (MB)

     Amerikai elektronikai tűzvezérléssel hajtották végre a Krímben fekvő Szaki orosz légitámaszpont elleni rakétatámadást – jelentette a Magyar Békekör tudósítója csütörtökön.

      Amerikai és ukrán katonai jelentés szerint a támadásban legkevesebb tíz orosz harci gép, három SU-30s és hét Su-24s semmisült meg.

      A művelet arra utal, hogy ütőképesen megszervezték az amerikai és az ukrán haderő közti operatív kapcsolatot. Nevezetesen azoknak a rakétáknak a célravezetését, amelyeket az Amerikai Egyesült Államok az ukrán fegyveres erőknek juttatott.

     Április 14-én hasonló együttműködéssel süllyesztették el a Moszkva rakétahordozó cirkálót a Fekete-tengeren.

     A NATO egyre közvetlenebbé váló katonai szerepvállalása az ukrajnai háborúban, az orosz haderőre mért súlyos csapásaival eddig meg nem hozott döntés elé állíthatja az orosz hadvezetést – véli a Magyar Békekör tudósítója.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Magyar Békekör/VK

Magyar Békekör/Facebook

Magyar Békekör/Wordpress

Tajvan a nemzetközi feszültség új góca

Tajpej, Washington, Moszkva, 2022. augusztus 11. csütörtök (MB)

     Tajvan amerikai támogatással csütörtökön megtagadta Kínához tartozását, és visszautasította egyesülését Kínával az „egy ország, két rendszer” elve alapján – jelentette a Magyar Békekör tudósítója.

     Peking válaszul visszavonta arra tett ígéretét, hogy nem küld katonát Tajvanra,  a kínai fegyveres erők pedig folytatják a sziget blokád alá vételét és elfoglalását szimuláló hadgyakorlatukat, jóllehet a gyakorlat befejezését 7-re tervezték.

    Nancy Pelosi, az amerikai kongresszus augusztus 2-án Tajvanon járt elnöke Washingtonban szerdán közölte, hogy „az Egyesült Államok nem hagyja elszigetelni Tajvant”. Tajvanon jártakor Pelosi azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak meg kell védenie Tajvant Kínával szemben.

    Moszkva védelmébe vette Peking álláspontját. Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zaharova Pelosi kijelentését kommentálva kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak nincs sem jogi, sem erkölcsi alapja, hogy döntsön országok és népek sorsáról.

     A kínai-orosz szoros együttműködésre jellemzően Kína támogatásáról biztosította Oroszországot Ukrajnával kapcsolatban, és moszkvai nagykövete révén tudatta, hogy az ukrán válság kirobbantójának és szítójának Washingtont tartja. “Amerika végső célja, hogy kimerítse és szétzúzza Oroszországot egy elhúzódó háborúval és a szankciókkal” – mondta Zsang Han-huj nagykövet.+++

Lásd: https://bekekor.wordpress.com/2022/08/06/pelosi-szelet-vetett-es-vihart-aratott-kinai-hangvaltas/

Kiadta: Magyar Békekör

Magyar Békekör/VK

Magyar Békekör/Facebook

Magyar Békekör/Wordpress

Biden és Scholtz Oroszország ellen a végsőkig

Berlin, Washington, Moszkva, 2022. augusztus 10. szerda (MB)

      Az Oroszországgal való kiegyezés további elutasításának jeleként Amerika újabb egy milliárd dollár értékben szállít fegyvert Ukrajnának, a német kormány pedig közölte, hogy nem áll szándékában üzembe helyezni az Északi Áramlat-2 gázvezetéket annak dacára sem, hogy Németország nélkülözésnek néz elébe – jelentette a Magyar Békekör tudósítója szerdán.

     2021. augusztusa óta az Egyesült Államok 9,8 milliárd dollár értékben szállított fegyvert és lőszert a kijevi rezsimnek. Legújabb egymilliárd dolláros szállítmánya pótlólagos lőszert tartalmaz a nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszerekhez, és fejlett föld-levegő rakétarendszerekhez, továbbá 1000 Javelin rakétát és több száz AT4 páncélelhárító rendszert, 50 páncélozott orvosi kezelőjárművet és egészségügyi felszerelést, Claymore gyalogsági lőszert és C-4 robbanóanyagot, valamint 75 ezer 155 mm-es tüzérségi lőszert, 20 darab 120 mm-es aknavetőrendszer és 20 ezer lőszert hozzá.

     Egy hete Berlin jelentette be, hogy olyan korszerű fegyver rendszereket küld az ukrán hadseregnek, amilyeneket még a Bundeswehrnél sem állítottak rendszerbe.

     Biden elnök és Scholtz kancellár elszántsága arra utal, hogy megnyerhetőnek tartják a háborút, a kétséges katonai győzelem reményében készek további ukrán életeket feláldozni, s hagyni, hogy orosz gáz híján visszaessen a termelés, a lakosságnak pedig nélkülöznie kelljen.

     A nyugati hatalmaknak nem sikerült elfogadtatniuk az olajexportáló országokkal az orosz olajra javasolt „ársapkát”. Hogy kívülről szabják meg az orosz olaj árát, és megakadályozzák, hogy az általuk maximált árnál drágábban adhassák el. Ezért most a felé vettek irányt, hogy teljesen megtiltsák az orosz olajimportot. Zelenszkij ukrán elnök azonnal pozitívan reagált a Hetek Csoportjának (G7) tervére, és a szankcióra hivatkozva leállíttatta a Barátság vezetéken keresztül áramló orosz olajt. Intézkedésének fő szenvedő alanya Magyarország, Szlovákia és Csehország.

     Ott tartunk, hogy hazánk olajellátása nem Oroszországon múlik, hanem Ukrajnán és nyugati szövetségesein.

     Augusztus 10-én életbe lépett az Európai Unió rendelete az energiafelhasználás 15 százalékos csökkentéséről. Ennek értelmében 2022. március 31-ig 15 százalékkal csökkenteni kell a gázfogyasztást. A rendelet hatálya alól Magyarország és Lengyelország annak ellenére sem vonhatja magát ki, hogy ellene szavazott. Pénteken ugyanis minősített többséggel elfogadták, augusztus 1-től visszamenőleg. Ha a brüsszeli bizottság vészhelyzetet hirdetne ki, aminek valószínűsége nem csekély, tekintettel a gyorsan romló helyzetre, akkor a 15 százalékos csökkentést azonnal végre kellene hajtani, és belső energia átcsoportosításokat rendelhetnének el a tartalékkal rendelkező országok, köztük Magyarország kárára, és a hiányt szenvedők javára.

     Megfigyelők valószínűnek tartják, hogy az EU, adminisztratív eszköz híján az érintett államoknak járó pénz visszatartásával kényszerítené rá akaratát a szembeszegülőkre.

     A Magyar Békekör tudósítója felhívja a figyelmet arra, hogy hazánknak immár nemcsak brüsszeli politikai nyomással és anyagi-politikai zsarolással kell szembenéznie, hanem Zelenszkijék is visszaélnek helyzetükkel, és a Druzsbán nem jön olaj.

     Ilyen körülmények között még tisztázatlan, orosz részről milyen feltételhez kötik annak a 700 millió köbméternyi gáznak a szállítását, amit Szijjártó Péter külügyminiszter július végén kért Moszkvában a hosszú távú szerződésben foglalt mennyiségen felül.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Magyar Békekör/VK

Magyar Békekör/Facebook

Magyar Békekör/Wordpress

Orosz gáz: kacag a Dél a fejlett Északon, avagy a kapcsolatépítés előnyei

Moszkva, Ankara, 2022. augusztus 7. vasárnap (MB)

       Miközben Németországban hiánycikk az orosz gáz, a törökök bővelkednek benne. Míg a fejlett Észak saját szankcióinak levében fő, a fejlődő Dél építi orosz kapcsolatait – összegezte a hét végén történtek lényegét a Magyar Békekör tudósítója.

      A nyugati szankciókat kezdettől fogva elutasító Erdogan török elnök Szocsiban abban állapodott meg Putyinnal, hogy Törökország részben rubellel fizet az orosz gázért, és kettejük kereskedelmében is fokozatosan áttérnek a rubel elszámolásra. A két ország központi bankjának kormányzója megállapodott a MIR orosz hitelkártya-rendszer törökországi bevezetésében is. „A rubel alapú kereskedelem minden bizonnyal jelentős bevételi forrás lesz mind Törökország, mind Oroszország számára” – mondta Erdogan.

     Alekszander Novak orosz miniszterelnök-helyettes szerint a pénzügyi és bankközi együttműködésről született „nagy megállapodások” alapján lehetőség nyílik mind a vállalatok, mind az állampolgárok tranzakcióira.

      A NATO által védőbástya szerepre kárhoztatott, az Európai Uniótól több évtizede távol tartott Törökország rendszeressé vált legfelső szintű tanácskozásai a gyümölcsöző kapcsolatépítés példájául szolgálhatnának az EU-nak, ám berlini és brüsszeli körökben még mindig erősebb a megrögzött oroszellenesség az életösztönnél. Táplálják ezt az óceán túlsó partjáról. Valószínűleg nagyobb megrázkódtatás kell ahhoz, hogy a vis vitalis áttörjön az eltorzult lelkeken.

      Ezt igyekszik elősegíteni Moszkva annak tisztázásával, hogy miért nem veszi át azt a Siemens turbinát, amely előtt a minap Scholtz kancellár álldogált magányosan.

      A dolog így fest: Az ukrajnai orosz katonai intervenció miatt a Siemens Energy májusban kivonult az orosz piacról, és eljárást indított valamennyi ipari tevékenységének felszámolására. Külön közölte, hogy minden szankciót betart, ezért leállított minden új üzletet Oroszországban.

     A Gazprom azért nem hajlandó átvenni azt a 073 sorozatszámú turbinát, amely a kanadai karbantartásról érkezett vissza Németországba, és amely előtt Scholtz német kancellár fényképezkedett, mert nem akarja, hogy a szankcióknak engedelmeskedő Siemens Energy maga is szankciók áldozatává váljon, és ennek következményeit a Gazpromnak is viselnie kelljen.

     Nem egy, hanem nyolc turbináról van szó. Ezeknek a szerződés szerinti üzemeltetését közösen kellene biztosítani, javításukat csak a Siemens képviselőjének jelenlétében lehet elvégezni – áll a szerződésben.

     Vitalij Markelov, a Gazprom igazgatótanácsának alelnöke elmondta: júniusban és júliusban több levelet küldtek az oroszországi Siemensnek, de a német cégtől senki sem ment a Balti-tenger partján fekvő Viborg város portovajai szivattyútelepére, az egyetlen működő szivattyútelepre, hogy tanácsot adjon és felügyeljen a javításokra. Meghibásodás miatt három turbina állt le. A Siemens Energy jelenléte nélkül a Gazprom Transgaz Sankt Petersburgnak nincs joga hozzájuk nyúlni. További három turbina 34 hónapos üzemidő után esedékes karbantartásra szorul. (Május-június között tizenegyszer kellett leállítani meghibásodás miatt.) De a Portovaja szivattyútelep üzemeltetője azért nem küldi Kanadába a szükséges karbantartásra, mert nem biztos abban, hogy a szankciók miatt visszaengedik őket Oroszországba.

     Ha a Siemens nem gondolja meg magát az orosz piacról való távozását illetően, a nyugati államok pedig nem szüntetik meg a csúcstechnológia importjára kivetett szankciókat, a Gazprom a következő hónapokban nem tud több gázt szállítani az Északi Áramlat – 1 vezetéken keresztül. (Jelenleg a kapacitás kb. 20 százalékát tudja biztosítani a jelzett gondok miatt.)

     Mindent összegezve állítható, hogy ahol van együttműködési készség Oroszországgal, ott van gáz is, ahol pedig nincs, ott a gáz is hiánycikk – írta a Magyar Békekör tudósítója vasárnapi jelentésében.+++

lásd még: Magyar Békekör VK

Kiadta: Magyar Békekör

Magyar Békekör/VK

Magyar Békekör/Facebook

Magyar Békekör/Wordpress

Pelosi szelet vetett és vihart aratott – Kínai hangváltás

Peking, Washington, 2022. augusztus 6. szombat (MB)

     Kína védekezésről támadásra váltott Amerikával szemben, és haderőnemeinek összehangolt gyakorlatával szimulálta Tajvan elfoglalását – jelentette a Magyar Békekör tudósítója szombaton.

     A Csendes-óceáni térséget lázba hozó katonai művelet néhány perccel az után vette kezdetét, hogy az amerikai kongresszus elnöke – semmibe véve Kína és az USA 1979-ben kötött megállapodását – Tajvanra érkezett, és közölte: az Egyesült Államoknak meg kell védenie Tajvant Kínával szemben. Peking a sziget fölötti szuverenitása elleni támadásnak vette Pelosi látogatását, a Tajvan függetlenségét támogató erőknek nyújtott támogatásként fogta fel, és katonailag reagált rá. Flottával körbefogta a szigetet, vagy ötven harci gépet irányított a tajvani légvédelmi azonosítási zónába, mindegyikük átlépte az úgynevezett középvonalat a Tajvani-szorosban, rakéták húztak el a sziget felett, ballisztikus rakéták csapódtak a Japán kizárólagos gazdasági övezetéhez tartozó vizekbe.

     Egyidejűleg Kína megszakította az amerikai és kínai regionális parancsnokok és védelmi osztályok vezetői közötti párbeszédet, valamint a katonai tengerbiztonságról szóló tárgyalásokat. Felfüggesztette az illegális bevándorlók visszatérésével, a bűnügyi nyomozásokkal, a nemzetközi bűnözéssel, az illegális drogokkal és a klímaváltozással kapcsolatos együttműködést.

     Peking arra szólította fel a világ országait, hogy hozzá hasonlóan ne engedjenek az Egyesült Államok nyomásának, mert ha eltűrik, a dzsungel törvénye lesz úrrá, és Washington az eddigieknél is elszántabban avatkozik majd be a belügyeikbe.

     Mint köztudott, Kína saját területe részének tekinti Tajvant, és az 1979. évi kétoldalú megállapodásban az Egyesült Államok a Kínai Népköztársaság kormányát ismerte el az ország egyetlen legitim képviselőjének. 1971-ben az ENSZ Közgyűlése elismerte „az egy Kína elvet”, azóta a kínai egység a nemzetközi kapcsolatok normája.

      A Kínai Népköztársaságot vezető Kommunista Párt mindeddig arra törekedett, hogy békés eszközökkel egyesítse újra az ország két területét. Az újraegyesítés lényegében megegyezne a Hongkong esetében követett elvvel: „az „egy ország, két rendszer” elvével.

     De amióta az Egyesült Államok legfőbb riválisának minősítette Kínát, Tajvant hídfőállásként igyekszik kihasználni ellene. Az amerikai propagandában ez a „tajvani demokrácia védelmezéseként” jelenik meg a „kínai diktatúrával” szemben. Hasonlóképpen ahhoz, ahogyan Zelenszkij „ukrajnai demokráciájának védelmezését” tálalják az „orosz autokráciával” szemben. Tajvant illetően valójában a visszaszoruló amerikai birodalom geopolitikai és gazdasági érdekeinek védelmezéséről van szó azzal a Kínával szemben, amely még ebben az évtizedben átveheti tőle a világgazdaság vezető szerepét.

     Megerősítve Pelosi tajvani kijelentését, John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője közölte: „Támogatjuk Tajvant, védjük a szabad és nyitott Indiai-Csendes-óceáni térséget”.+++

Lásd még: https://bekekor.wordpress.com/2022/08/04/kina-nem-adja-fel-tajvant-oroszorszag-kina-mellett/

Kiadta: Magyar Békekör

Magyar Békekör/VK

Magyar Békekör/Facebook

Magyar Békekör/Wordpress

Orosz szakértők szerint a koronavírust mesterségesen állították elő – Újabb adatok az amerikaiak ukrajnai biológiai tevékenységéről

Moszkva, 2022. augusztus 5. péntek (MB)

      Orosz szakértők szerint a koronavírust mesterségesen állították elő – mondta Igor Kirillov altábornagy, az orosz nukleáris, biológiai és vegyvédelmi csapatok főnöke csütörtökön tartott tájékoztatóján. A tábornok újabb adatokat tárt a nyilvánosság elé az amerikai gyógyszeripari monopóliumok (Big Pharma) és a Pentagon Ukrajnában üzemeltetett biológiai laboratóriumainak tevékenységéről.

      Az orosz szakemberek szerint a vírus mesterséges keletkezésére utal génjeinek jellegtelen változékonysága, az elhalálozásban és a fertőzőképességben mutatkozó számos jelentős eltérés, az egyenetlen földrajzi terjedés és a járványfolyamat egészének kiszámíthatatlansága.

     „Mindez azt a benyomást kelti, hogy a világjárványt mesterségesen táplálják a vírus új változatainak beültetésével egy-egy adott régióba, dacára a megfékezésére és a betegek izolálására tett erőfeszítéseknek” – mondta Kirillov.

     Az ukrán hadsereg orosz hadifogságba esett katonáinak vérleleteiből megállapították, hogy 20 százalékuk nyugati-nílusi lázzal fertőzött, 4 százalékuk esetében pedig a láz veseelégtelenséggel párosult. Az agyhártya- és agyvelőgyulladást is előidézhető kórokozót moszkitók, bizonyos fajta tetvek terjesztik, a madarak és a rágcsálók pedig természetes vírusgazdának számítanak.

     Kirillov elmondta: a mintavételekből megállapították, hogy a katonák vére korábban magas koncentrációjú antibiotikum és immunológiai markereket tartalmazott. Ez a vese-szindrómás láz és a nyugat-nílusi láz kórokozóival való érintkezésre utal. A Pentagon mindkettőt az ukrán UP-4 és UP-8 projekt keretében vizsgálta.

     Az ukrajnai orosz különleges katonai művelet közben arra utaló bizonyítékokra bukkantak, hogy Rubezsnoje város lakosain be nem jegyzett farmakológiai szerekkel klinikai vizsgálatokat folytattak minimális térítés ellenében. A kísérletek fő alanyai idegbetegek, alacsony jövedelmű civilek és katonák voltak.

     Amerikai és európai cégek azért végeztek klinikai vizsgálatokat az ukrán állampolgárokon, hogy elkerüljék a hírnévkockázatot és a sikertelen vizsgálatok esetén felmerülő perköltséget – tudatta az altábornagy.

     Kirillov megjegyezte: az orvosi központban bizonyítékokat találtak arra vonatkozóan, hogy rendszeresen felkeresték nyugati ügyfelek, akik hozzáfértek a kutatási folyamat minden szakaszához. Kényelmük érdekében a berendezéseken, a helyiségekben és a dokumentumokban lévő összes címet és nevet angolul is kiírták.

    Az afrikai sertéspestis tanulmányozására irányuló amerikai UP-9 és UP-10 projektekben, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) alvállalkozójaként a Labyrinth Ukraine cég az afrikai sertéspestis ukrajnai és kelet-európai terjedését tanulmányozta. Kirillov hivatkozott egy levélre, amelyet az ukrán fegyveres erők egészségügyi és járványügyi osztályának főnöke írt a Labyrinth Ukraine igazgatójának. Levelében a tiszt az ukrán hadsereg készségét nyilvánította az USAID-al való együttműködésre, a katonák oltóanyag-befecskendezésére, valamint az adatgyűjtésre, az adatok feldolgozására és információk nyújtására az Egyesült Államoknak.

     “Egyértelmű összefüggést látunk a Pentagon fertőző betegségek kórokozói iránti érdeklődése és a között, hogy ezek terjedése előnyös az amerikai gyógyszergyáraknak és szponzoraiknak, továbbá az Egyesült Államok Demokrata Pártja vezetőinek” – mondta az orosz nukleáris, biológiai és vegyvédelmi csapatok főnöke csütörtökön tartott moszkvai tájékoztatóján.+++

Lásd még: https://www.facebook.com/bekekor/posts/pfbid02MmMqWj3HoaCEPcTQFkwEeNbcbWwZxepbnTUsxsAeu92Myq2x6AYjqGV5vbb8VBmfl

Kiadta: Magyar Békekör

Magyar Békekör/VK

Magyar Békekör/Facebook

Magyar Békekör/Wordpress

Kína nem adja fel Tajvant – Oroszország Kína mellett

Peking, Moszkva, 2022. augusztus 4. csütörtök (MB)

     A Kínai Népköztársaság szuverenitása ellen irányuló fenyegetésnek vette az amerikai kongresszus elnökének kijelentését, miszerint az Egyesült Államoknak meg kell védenie Tajvant Kínával szemben. A kínai flotta nagyszabású éles hadgyakorlatba kezdett a Tajvan körüli vizeken – értesült a Magyar Békekör csütörtökön.

     Nancy Pelosi tajvani látogatását nem csak Pekingben, hanem Moszkvában is provokációnak minősítették. Annak jeleként értékelték, hogy az Egyesült Államok megszegte Kínával 1979-ben aláírt közös nyilatkozatát, miszerint „A Kínai Népköztársaság Kína egyetlen törvényes kormánya”, és „Az Egyesült Államok kulturális, kereskedelmi és egyéb nem hivatalos kapcsolatokat fog fenntartani Tajvan népével”.

     Az ENSZ Közgyűlésének 1971-ben hozott 2758 számú határozata óta az egy Kína elve a nemzetközi közösség egyetemes konszenzusán alapul, és a nemzetközi kapcsolatok alapvető normájának számít.

     Kína „fordulópontnak” tartja a történteket Amerikához fűződő viszonyában, és kapcsolatainak teljes felülvizsgálását helyezte kilátásba amiatt, hogy az amerikai kongresszus elnöke de facto Tajvan Kínától való függetlensége, és a „tajvani demokrácia” amerikai katonai erővel történő biztosítása mellett szállt síkra Tajpehben.

     A pekingi Global Times elemzője szerint a kínai stratégiai felülvizsgálata abban áll majd, hogy az Egyesült Államokkal szembeni eddigi védekezés helyett az ellentámadás útjára lépnek.

     Első lépésben behozatali tilalmat rendeltek el egy sor tajvani mezőgazdasági termékre, majd készültségbe helyezték a fegyveres erőket, kínai katonai drónok jelentek meg a sziget fölött, hackertámadást intéztek a tajpehi védelmi minisztérium ellen, végül éles lövészettel egybekötött flottagyakorlatot indítottak a sziget körül hat térségben.

     “A Tajvan-párti függetlenségért keménykedő külső erők büntetése ésszerű és törvényes” – állítja a Pekingben működő Tajvani Ügyek Hivatala.

     Vang Ji kínai külügyminiszter „történelmileg küszöbön állónak” nevezte Tajvan újraegyesítését Kínával, és azt mondta, a tajvani kérdés akkor merült fel, amikor Kína még gyenge volt és káoszban élt, most viszont, amikor a nemzet újjáéled, megnyugtatóan lezárul.

     Egy magas rangú orosz képviselő kedden azt mondta a TASZSZ-nak, hogy fegyveres konfliktus esetén „Oroszországnak nincs oka megtagadni Kínától a segítséget, ha Peking ilyen segítségre kéri”.

      Kína saját elidegeníthetetlen területének tartja a partjaitól 161 km-re fekvő, 35.980 km2-en elterülő, 23,58 millió lakosú szigetet. +++

Kiadta: Magyar Békekör

Magyar Békekör/VK

Magyar Békekör/Facebook

Magyar Békekör/Wordpress

Orosz figyelmeztetés Amerikának Hirosima 77. évfordulóján

Tokio, 2022. augusztus 4. csütörtök (MB)

       Az Egyesült Államok 1945. augusztus 6-án Hirosima ellen intézett atomtámadásának 77. évfordulóján Oroszország tokiói nagykövete figyelmeztette a NATO-t, hogy Oroszország megtámadásával atomháborút kockáztatna.

      Mihail Galuzin nagykövet a nukleáris leszerelésről Hirosimában szerdán tartott kerekasztal konferencián értésre adta, hogy NATO körökben felmerült Oroszország megtámadásának gondolata, tekintettel arra, hogy Ukrajnában nem tudják feltartóztatni az orosz előrenyomulást, és a szankciókkal sem érik el a kívánt eredményt.

      Az ukrajnai orosz különleges katonai műveletnek semmi köze a nukleáris fegyverekhez. Oroszország nem atomfegyverrel akarja demilitarizálni és nácitlanítani Ukrajnát. Atomfegyvert Oroszország csak akkor vetne be, ha atomtámadást intéznének ellene, vagy ha hagyományos fegyverekkel követnének el agressziót az orosz állam ellen.

     A nagykövet emlékeztetett arra, hogy a történelemben eddig egyetlen ország, az Egyesült Államok vetett be atomfegyvert mások ellen. A Japán két városára, Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombomba katonai szempontból indokolatlan volt. „Valójában atomfegyver-kísérlettel ért fel” – mondta.

     Az atomhatalmak közötti közvetlen összecsapás atomháborúba torkolhat. Ezt el kell kerülni. „De ha a nyugati országok mégis úgy döntenek, hogy próbára teszik elszántságunkat, Oroszország nem fog visszavonulni. Ez nem fenyegetés akar lenni, hanem az elrettentés logikájából fakad” – mondta Oroszország tokiói nagykövete a Hirosima ellen intézett amerikai atomcsapás kapcsán.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Magyar Békekör/VK

Magyar Békekör/Facebook

Magyar Békekör/Wordpress

Orosz gáz: Német kancellárok eltérő jövőképe

Moszkva, Berlin, 2022. augusztus 3. szerda (MB)

     Miközben Németország jelenlegi kancellárjának energiapolitikája gazdasági-társadalmi káosz felé sodorja az országot, vele együtt pedig az Európai Uniót, Schröder volt német kancellár a kiegyezés lehetősége felől puhatolózott Putyinnál. Scholtzal ellentétben azt akarja elérni, hogy mielőbb üzembe helyezzék az Északi Áramlat – 2 gázvezetéket, hogy a németeknek télen ne kelljen fázniuk, és elejét vegyék az előre látható társadalmi káosznak – értékelte az ellentmondásos politikai helyzetet a Magyar Békekör tudósítója szerdán.

     A Nord Stream AG konzorcium felügyelőbizottságának elnökeként Schröder azt firtatta Putyinnál, mit tenne Moszkva a nyugati szankciók enyhítése, vagy visszavonása érdekében. Nem sokat, hiszen a szankciókat nem Moszkva hozta a Nyugattal szemben, hanem fordítva, így hát azokra vár a feladat, hogy visszavonják, akik elkövették. Hogy ki miért hozta, ő tudja, ne az oroszoktól tessék várni, hogy meg is értsék, miért akar mindenáron ártani magának a Nyugat a szankciópolitikával.

    Schröder megerősítette, amit eddig is tudtunk: Putyin kész a tárgyalásos rendezésre Ukrajnával. Németország ex kancellárja felszólította Berlint, mielőbb indítsa be az Északi Áramlat – 2 vezetéket, hogy megérkezhessen a várva várt orosz gáz Németországba.

     Felszólítása – a jelek szerint – süket fülekre talált Scholtznál, hiszen a jelenlegi kancellár nemcsak kitart az oroszellenes szankciók mellett, hanem a katonai győzelem reményében még olyan modern fegyver rendszereket is küld Ukrajnának, amilyeneket még a Bundeswehrnél sem állítottak hadrendbe. Önjáró tarackokat, sorozatlövő rakétarendszereket, légelhárító rendszereket, üteg elleni radarokat adnak a kijevi hadseregnek. „Ezek némelyike ​​annyira új, hogy csak nagyon keveset gyártottak belőle, néhányat pedig még be sem vezettek a Bundeswehrben” – mondta.

     Az atlantista vonal mögött kitartó Scholtz a Hetek Csoportjának (G7) többi tagjával egyetértésében a felé vett irányt Schröder kiegyezési törekvésével szemben, hogy teljesen tiltsák meg az orosz olajimportot, ha a Hetek „nemzetközi partnerei” nem volnának hajlandók „ársapkát” szabni az orosz olajnak, azaz kívülről meghatározni az orosz olaj árát és kötelezővé tenni, hogy Oroszország csak az általuk meghatározott áron adhassa el termékét. Az abszurdum határát súroló tervezetet a brit külügyminisztérium honlapján tették közzé kedden, dacolva minden olajtermelővel és olyan nyugati szövetségessel, mint Magyarország, amely ezzel az intézkedéssel azt kockáztatná, hogy nem kap többé orosz olajt.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Magyar Békekör/VK

Magyar Békekör/Facebook

Magyar Békekör/Wordpress