Oroszország és Vietnam igazságos többpólusú világrendet akar

Hanoi, 2024. június 20. csütörtök (MB)

     Oroszország és Vietnam igazságos többpólusú világrendet akar, és érdekében átfogó stratégiai-partneri megállapodás megkötését tervezi, továbbá erősíteni akarja az együttműködést a Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) és az Eurázsiai Gazdasági Unió (EEC), valamint a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) között – jelentette a Magyar Békekör tudósítója az orosz elnök hanoi tárgyalásairól kiadott közös közleményben foglaltak alapján.

     Észak-Koreához hasonlóan Putyin Vietnamban is nemzetközi együttműködést és közös biztonsági rendszert szegezett szembe a tömbpolitikával.

     Míg Putyin Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel védelmi-segítségnyújtási szerződést is magában foglaló stratégiai-partneri megállapodást írt alá, Vietnamban egyelőre terv maradt a hasonló szerződés megkötése.  A Vietnami Szocialista Köztársaság vezetőivel, To Lam elnökkel és Nguyen Phu Tronggal, a Vietnami Kommunista Párt főtitkárával folytatott megbeszélésein Putyin megállapíthatta, hogy Vietnam annak dacára sem kívánja feladni el nem kötelezettségét, hogy egyetért az együttműködésen és az egyenlő, oszthatatlan biztonságon alapuló nemzetközi kapcsolatrendszer megteremtésével, sőt aktív szerepre is kész érte.

         Oka abban is keresendő, hogy Vietnamot sokkal erősebb kereskedelmi szálak fűzik az Egyesült Államokhoz, mint Oroszországhoz. Míg Oroszországgal tavaly 3,6 milliárd dollár forgalmat bonyolított le, az USÁ-val 171 milliárd dollárnyit, Kínával pedig 111 milliárdnyit. Igaz ugyan, hogy 2000 óta fegyverbehozatalának 80 százaléka Oroszországból származik, de aránya csökkenő tendenciájú a kapcsolatok diverzifikálása miatt. Az orosz olajkutatási technológiák viszont segítenek fenntartani szuverenitási igényeit a vitatott Dél-kínai-tengeren.

     Mindent egybevetve To Lam kijelentette: “Fokozni fogjuk a védelmi és biztonsági együttműködést, és együtt harcolunk új és régi kihívások ellen”. A közleményben hangsúlyozzák: együttműködésük nem irányul harmadik országok ellen, magas szintű kölcsönös bizalom jellemzi, és a nemzetközi jogrendszer alapelveinek és normáinak szigorú betartása jellemzi.

     Tizenegy gazdasági és politikai együttműködési megállapodás született Putyin hanoi látogatásakor. Köztük idegenforgalmi és légiközlekedési egyezmény, mellyel az emberi kapcsolatokat kívánják megkönnyíteni.

      Az orosz elnök külön megköszönte Vietnamnak az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban tanúsított kiegyensúlyozott politikáját. A vietnami fél pedig méltatta Putyin újraválasztását az államfői tisztségbe, és az orosz nép akaratának tulajdonította az eddigi külpolitika folytatását.

      Putyin moszkvai látogatásra hívta meg To Lam elnököt. Valószínűleg akkor írják majd alá az orosz-vietnami átfogó stratégiai-partneri megállapodást. +++

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook/VK/Wordpress

Hozzászólás