Oroszország napja – Nagyköveti beszéd

Oroszország napja alkalmából fogadást adtak az Orosz Föderáció budapesti nagykövetségén. Jevgenyij Arnoldovics Sztanyiszlavov nagykövet a következő beszédet mondta az egybegyűlteknek

Tisztelt Vendégek, Excellenciás Hölgyek és Urak, Hölgyeim és Uraim, Kedves Barátaim!

Örömmel üdvözlöm Önöket Oroszország napja, nemzeti ünnepünk alkalmából. Ezen a napon az anyaország iránti szeretet és Oroszország nagy sorsára való büszkeség összekapcsolja a soknemzetiségű orosz állam polgárait. A mai napon orosz állampolgárok, valamint külföldön élő honfitársaink gazdag történelemmel és egyedülálló kulturális örökséggel rendelkező nagyhatalom részének érzik magukat.

Az országunkat ért minden megpróbáltatás dacára az orosz nép mindig nagy eredményeket ért el a legkülönbözőbb területeken: művészetben és sportban, tudományban és társadalmi gondolkodásban, gazdaságban és hadügyben. Ezek a győzelmek arra buzdítanak bennünket, hogy felnézzünk a nagy őseinkre, akiknek az anyaország javára végzett munkája és a közös kihívások elleni összefogása kulcsa lett Oroszország progresszív fejlődésének.

Mostanában, annak ellenére, hogy a nyugat totális hibrid háborút indított ellenünk, Oroszország ugyancsak erősíti pénzügyi, technológiai és személyzeti szuverenitását, továbbra növeli védelmi és gazdasági képességeit és kedvező feltételeket teremt az emberek életéhez és az ország fejlődéséhez. Éppen ezért kudarcra van ítélve az ukrajnai konfliktust kirobbantott „kollektív Nyugat” minden kísérlete, amely arra törekszik, hogy „stratégiai vereséget” mérjen Oroszországra, belülről destabilizálja és darabokra szedje. Elfogadtuk ezt a kihívást és sikeresen szembeszállunk vele.

Globális szinten következetesen kiállunk egy olyan többpólusú világrend kialakítása mellett, amely tükrözi a világ kulturális és civilizációs sokszínűségét, és figyelembe veszi minden nép érdekeit, függetlenül azok kormányzati formájától, politikai vagy társadalmi és gazdasági szerkezetétől. A nemzetközi kapcsolatok ilyen demokratizálódása a világtöbbség érdekeit szolgálja, míg a hírhedt – lényegében neokolonialista – „szabályalapú rend” célja a nyugati államok kis csoportjának megszűnő dominanciájának megőrzése. Az új világrendre való átmenet – egy hosszú történelmi időszak, és ez az út nem lesz könnyű.

Oroszország nemzetközi elszigetelésére tett kísérlet kudarcot vallott.
Sok hasonló gondolkodású emberünk van, aki a nemzeti érdekeknek megfelelő független politikát folytat, és egyenrangú kapcsolatokat épít a partnerekkel.
A brüsszeli és washingtoni szankciós nyomás ellenére Oroszország és Magyarország közötti kapcsolatok jelenleg alapulnak a kölcsönös tiszteleten, pragmatizmuson, valamint egymás felé közeledési készségen ott, ahol ez lehetséges. Meggyőződésem, hogy a jelenlegi sorsdöntő korszakban ezeken az alapokon kell kiépíteni az országok közötti kapcsolatokat.

Kedves barátaim! Végezetül szeretném őszintén megköszönni mindenkinek, aki eljött az orosz nagykövetségre, hogy megossza velünk és honfitársainkkal a mai ünnepet. Az Önök személyében őszinte és megbízható barátaink vannak, ezért engedjék meg, hogy gratuláljak minden jelenlévőnek az ünnephez – Oroszország napjához!

2024. június 12.

Hozzászólás