Oroszország és Észak-Korea átfogó stratégiai-partneri szerződést kötött

Phenjan, 2024. június 19. szerda (MB)

       Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun, a Koreai Népköztársaság vezetője a kölcsönös védelemre is kiterjedő átfogó stratégiai-partneri szerződést írt alá szerdán Phenjánban a jelenlévők tapsvihara közepette – jelentette a Magyar Békekör tudósítója

      Az átfogó szerződés kiterjed a politikai, a kereskedelmi és beruházási, a kulturális, a humanitárius és a biztonsági együttműködésre, és felváltja az 1961. évi barátsági és kölcsönös segítségnyújtási megállapodást, a 2000. évi kétoldalú kapcsolatokról kötött szerződést, valamint a 2001. évi moszkvai és phenjani nyilatkozatot.

      Az új, átfogó szerződés szükségességét a térség és a világ geopolitikai helyzetében bekövetkezett mélyreható változásokkal indokolták. Hangsúlyozták, hogy a dokumentum betartja a nemzetközi jog összes alapelvét, nem lesz konfrontatív és nem irányul egyetlen ország ellen sem. Célja a nagyobb stabilitás biztosítása Északkelet-Ázsiában.

      Kim Gzsongun szerint a békés megállapodás szövetségesi szintre emelte a két ország kapcsolatát. Észak-Korea igaz barátjának nevezte Oroszországot. Putyin megköszönte Kimnek Phenjan következetes kiállását Oroszország politikája mellett, beleértve az ukrajnai konfliktust is. „Oroszország évtizedek óta harcol az Egyesült Államok és szatellitjeinek hegemón-imperialista politikája ellen” – mondta.

     Oroszország és Észak-Korea kapcsolatainak erősítéséhez jó alapot nyújtanak az előző nemzedékek bravúros tettei – fűzte hozzá. Példaként említette, hogy 1945-ben a szovjet katonák a koreai hazafiakkal együtt küzdöttek Korea felszabadításáért a japán megszállás alól, s hogy orosz pilóták több tízezer harci bevetést hajtottak végre az 1950-1953-as koreai felszabadító háborúban.

     A két delegáció részvételével folytatott tanácskozás másfél órán át tartott, és négyszemközti megbeszélés követte. Utána Putyin városnéző körsétára vitte Kimet egy Aurus gépkocsin, melyet Kinek ajándékozott. „Lenyűgöző változáson ment át ez a város, amióta 24 évvel ezelőtt itt jártam. Nagyon szép lett” – ismerte el Kimnek. Reményét fejezte ki, hogy a következő találkozót Moszkvában tarthatják.

     Putyin észak-koreai látogatásával egy időben Moszkva felszólította Washingtont, hogy vonja ki Európából össze nukleáris fegyverét, és számolja fel a telepítésükre használt infrastruktúrát. +++

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook/VK/Wordpress

Hozzászólás