Megint feszíti a húrt a NATO az orosz határoknál

New York, 2021. október 31. vasárnap (MB)

     Szibériából orosz haderőt csoportosítottak át az ország nyugati részébe válaszul arra, hogy a NATO fegyveres erőt és harci technikát telepít Ukrajnába, és a Fekete-tengerre vezényelte a hatodik amerikai flotta két hadihajóját. Moszkva tudatta, hogy megvédik a Donbaszban élő oroszokat, akik ellen az ukrán légierő újabban a tűzszüneti megállapodásban tiltott támadó drónokat is bevet – jelentette a Magyar Békekör tudósítója vasárnap.

      A történtek arra utalnak, hogy az Egyesült Államok felvonulási tereppé akarja változtatni Ukrajnát Oroszország ellen, függetlenül attól, hogy bevonja-e Ukrajnát a NATO-ba, vagy sem. A haderő és a haditechnika telepítését „kiképzésnek” álcázzák.  Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter nemrég Kijevben járt, és Oroszországban jelölte meg a béke akadályát. Azt mondta, hogy egyetlen nemzetnek sincs joga megvétózni Ukrajna csatlakozását a NATO-hoz.

      Szavait követően Moszkva tudatta, hogy a NATO-infrastruktúta kiterjesztését Ukrajnára „vörös vonalnak” tekinti. “Sohasem engedjük meg, hogy Oroszország ellen használják ki történelmi területeinket és a hozzánk közel álló embereket. Azt üzenem azoknak, akik ezzel próbálkoznak, hogy kísérletükkel saját országukat teszik tönkre” – jelentette ki az orosz elnök.

      „Az amerikai csapatok évek óta folytatják az ukrán erők kiképzését Nyugat-Ukrajnában. Ezt Washington és NATO-szövetségesei kezdeményezték azután, miután Oroszország 2014-ben annektálta a Krímet. Az ukrán erők az Egyesült Államokkal és NATO-szövetségeseivel közös gyakorlatokon is részt vettek. Az Egyesült Államok ellátta Ukrajnát Javelin páncéltörő fegyverekkel, de nem vállalt aktív szerepet a harcokban” – írta a New York Times.

     A német és a francia külügyminisztérium aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Kijev támadó drónokat vetett be a Donbasz ellen. Válaszul Zelenszkij ukrán elnök közölte: „Amikor az ukrán hadsereg úgy érzi, hogy meg kell védenie földjét, megteszi. És továbbra is ennek az elvnek megfelelően fog cselekedni”.

     A Magyar Békekör tudósítója emlékeztet arra, hogy míg Oroszország saját területén hajt végre csapatmozgásokat, az Egyesült Államok határaitól 9 ezer kilométerre fejt ki katonai tevékenységet az orosz határok mentén.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook és WordPress

Oroszország mentőövet dob Nyugat-Európának – Tudósítás

Moszkva, Brüsszel, 2021. október 30. szombat (MB)

     Oroszország november 8-tól növeli gázszállításait Nyugat-Európának, és kielégíti azokat a hosszú lejáratú szerződéseken felüli uniós megrendeléseket is, amelyeket a nyugat-európai energiaválság miatt kapott az elmúlt hetekben – jelentette a Magyar Békekör tudósítója szombaton.

     Putyin elnök szólt Alekszej Millernek, a Gazprom vezérének, hogy november 8-ig fejezzék be a földalatti orosz tározók feltöltését, és fokozatosan térjenek át az Oroszországon kívüli gáztározók feltöltésére. Úgy tudni, hogy az orosz döntés az Európai Unió kérésére született. Üzenetükben az Unió illetékesei arra hivatkoztak, hogy a lakosság súlyos helyzetbe kerülhet, ha nem jut hozzá a szükséges energiához a téli hideg beálltának közeledtével. Kitértek az ipari termelés fontosságára is, melyet csak csökkentve tudnának biztosítani orosz gáz híján annak minden következményével a lakosság ellátására nézve.

     Az Oroszországhoz intézett kérés előterjesztői között olyanok is vannak, akik az oroszellenes gazdasági és politikai szankciók éllovasainak számítottak – vélik tudni. Orosz részről mégis túltették magukat a sérelmeiken, és úgy döntöttek, hogy Nyugat-Európa segítségére sietnek, hogy lakossága ne fázzon.

     Nyugat-Európa gázfogyasztásának 40 százalékát fedezik az orosz gázmezőkről. Szerződési kötelezettségeinek a Gazprom óriásvállalat következetesen eleget tett, de a szerződéseken felüli szállításra csak részben tudott vállalkozni, tekintettel a földgáz iránti ázsiai, különösen a kínai kereslet látványos megnövekedésére. Az ázsiai szükségletek üzleti szempontból előnyösebb kielégítése végett az Egyesült Államok és Katar is Ázsiába irányította át folyékony gázszállításait. Az így kialakult helyzetben Nyugat-Európában energiahiány keletkezett, ellátási gondokkal kerültek szembe, több helyütt korlátozták a villanyáram és a gázszolgáltatást. A gondokat tetézte az Unió megfontolatlan energiapolitikája, hiszen anélkül próbáltak átállni a fosszilis energiahordozókról a környezetkímélő energiatermelésre, hogy közben biztosították volna a termeléshez és a lakosság ellátáshoz szükséges energiát. Példa rá Németország, ahol leállították az atomerőműveket, és bezárják a szénalapú erőműveket.

     Az EU elhibázott energiapolitikájának következtében négyszerésére-ötszörösére emelkedtek az energiaárak kontinensünk nyugati felén. Az EU vezetése a lakossággal akarja megfizettetni hibás politikájának árát.

    A gázszállítás növelésével Oroszország lényegében mentőövet dob Nyugat-Európának. Természetesen nem ingyen, hiszen a gáz azonnali-piaci (spot) ára lényegesen magasabb a szerződéses árakénál. Mindenesetre a szállítások fokozatos növelésének puszta bejelentése is árcsökkentő hatást gyakorolt a piacokra, és a gáz ezer köbméterenkénti 4-5 ezer dolláros ára 800-1000 dollárra mérséklődött. A szerződéses és a spotpiaci árkülönbséget jól érzékelteti, hogy a Moldovával öt évre megkötött, november 1-én érvénybe lépő szerződés értelmében Kisinyovnak 500-600 dollárjába kerül ezer köbméter orosz gáz. Ami pedig Magyarországot illeti, a magyar-orosz jó viszony, és a Gazprommal 15 évre megkötött hosszú lejárató szerződés még ennél is kedvezőbb árakban jut kifejeződésre, nem szólva az energiaellátás biztonságáról.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook és WordPress

Az Amerika okozta sebek begyógyításán fáradoznak Afganisztán szomszédjai

Teherán, 2021. október 28. csütörtök (MB)

     Afganisztán, India, Irán, Kína, Pakisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán és Oroszország külügyminisztere közös politikai tennivalókat fogalmazott meg Afganisztán talpra állításáról a 22 évi amerikai megszállás után, a sebek begyógyításáért – jelentette a Magyar Békekör csütörtökön.

     Teheránban október 27-én tartott tanácskozásukon, a tálib kormánnyal egyetértésben támogatásukról biztosították a nemzeti megbékélést, és ennek megfelelő kormány megalakítását. Mértéktartó, óvatos magatartásra szólították fel az afgán pártokat, és arra biztatták őket, hogy működjenek közre az élet normalizálásában, az alapvető közszolgáltatások helyreállításában, védelmezzék az etnikai csoportok, a nők és a gyermekek alapvető jogait. A külügyminiszterek tudomásul vették az afgán felek nemzetközi közösséggel szembeni kötelezettség vállalását, hogy afgán területről nem fenyegetik a szomszédos országokat, nem használhatják bűnözők, terrorista és szeparatista csoportok, és minden kapcsolatot megszakítanak a terroristákkal, végleg leszámolnak velük. Afganisztán szomszédjai két- és sokoldalú együttműködést ajánlottak fel a terrorizmus elleni harchoz, a drog-és emberkereskedelem felszámolásához.

Felszólították az afgán feleket, a nemzetközi joggal és az emberi jogokkal összhangban szavatolják az idegen állampolgárok és intézmények biztonságát. Az afganisztáni menekültek érdekében arra szólították fel a nemzetközi közösséget, hogy anyagilag támogassa az afgán menekülteket befogadó országokat, mindenekelőtt Iránt és Pakisztánt. A humanitárius válság megelőzése érdekében pedig részesítse Afganisztánt élelmiszersegélyben, juttasson neki gyógyszert, téli holmit, és segítsen a terjedő koronavírus-járvány megfékezésében.

     A külügyminiszterek elhatározták, hogy országaik Afganisztánnal foglalkozó megbízottjai és kabuli nagykövetségeik rendszeres megbeszéléseket tartanak a legfontosabb konkrét teendőkről.

    A nemzetközi közösség továbbra is viszonyuljon pozitívan Afganisztánhoz, és dolgozzon ki hosszú távú ütemtervet a politikai szerepvállalás, a gazdasági integráció és a regionális összekapcsolódás előmozdításáért – áll az afgán, iráni, kínai,pakisztáni, tádzsik, türkmén, üzbég és orosz külügyminiszter közös nyilatkozatában, mely támogatásáról biztosítja Afganisztán szuverenitását, politikai függetlenségét, területi integritását, és hitet tesz a belügyekbe való be nem avatkozás mellett.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook és WordPress

Magyar akadémikus az amerikai birodalom hanyatlásáról

Budapest, 2021. október 28. csütörtök (MB)

     Az Egyesült Államok világuralma felett eljárt az idő, nagyhatalmi státusa régóta hanyatlik, ezen az sem változtat, hogy a világ 195 országa közül 150-ben, köztük Magyarországon amerikai katonák állomásoznak – összegezte a Magyar Békekör tudósítója annak az előadásnak a lényegét, amelyet Frank Tibor akadémikus tartott szerda este Budapesten, a Jászi Oszkár külpolitikai társaságban.

    Az amerikai egyetemeken is oktató professzor a nagyhatalmi hegemónia „túlfeszítésében” (overstrech) jelölte meg a világhatalom fokozatos térvesztésének fő okát, és úgy vélekedett, hogy „nincs kilátás” Amerika egykori nagyhatalmi státusának helyreállítására. Amerika kudarcot vallott demokrácia-exportjával, sorra vereséget szenvedett háborúival Vietnamban, Irakban, Szíriában, legutóbb pedig Afganisztánban.

    A birodalom hanyatlásának okai között említette a katonai és a gazdasági téren végbemenő változásokat, megkülönböztetett figyelmet szentelt Kínának, mely – mint mondta – 2050-re másfél milliárd lelket számlál majd, ötször annyit, mint az USA.

    Kitért a hanyatlás belső okaira is, melyek közül kiemelte az amerikai társadalom faji alapú kettészakadását. „Befejezetlen polgárháborúról” beszélt az Amerikába behurcolt rabszolgák leszármazottainak felszabadításáról, észak és dél XIX. századi katonai szembesüléséről. „Nem ért véget a rasszizmus a feketék felszabadításával. A feketék egyre militánsabbá válnak, nem utolsó sorban az ellenük elkövetett rendőri brutalitások miatt. Nagyon sok házon lobog a konföderációs zászló, annak jelképeként, hogy a népesség 13 százalékát kitevő 43 millió fekete nem fogadja el az 1861-1865 között lezajlott, és az északi államok győzelmével véget ért polgárháború kimenetelét” – mondta.

     Újabban már nemcsak a feketék követelik az USA különböző városaiban fellelhető „rasszista ereklyék”, szobrok, képek elmozdítását, utca- és intézményi nevek megváltoztatását, hanem a spanyol és latin-amerikai bevándorlók is. Szemükben rasszizmust jelképez az Egyesült Államok több egykori elnöke, köztük George Washington, Theodor Roosevelt, Woodrow Wilson. A szembenállás folytatódik, és kiegészül az illegális bevándorlók legkevesebb 11 milliós tömegével – fűzte hozzá. „Hamu alatt izzó parázsnak” nevezte a faji konfliktust, és elhibázottnak minősítette azt a politikát, amely „a bevándorló nemzetet még inkább bevándorlóvá akarja tenni”.

     Az Egyesült Államok világhatalmi hanyatlását összefüggésbe hozta a tehetségtelen elnökök politikájával is. Név szerint említette Trumpot, George W. Busht, Nixont pedig közönséges bűnözőnek. Sajnálatosnak nevezte, hogy a republikánusok Trump fogságába estek. Bidenről szólva úgy vélekedett, hogy korára való tekintettel nem megfelelő személy került az USA élére, hiszen 78 évesen képtelenség olyan teherbírással dolgozni, mint fiatalon.

    Az előadás különös érdekességének számított a professzor beszámolója az amerikai egyetemi közegben tapasztalt szellemi hanyatlásról. „Az amerikai diákok egyre kevesebbet tudnak” – mondta szó szerint. Általános a tudatlanság a történelem terén. Fogalmuk sincs, ki volt Napóleon, Hitler, Sztálin, miközben a legjobb egyetemeken évi 50-60 ezer dollár tandíjat kell fizetni. +++

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook és WordPress

Új típusú harci robotot fejlesztettek ki Oroszországban

Moszkva, 2021. október 27. szerda (MB)

     Oroszországban olyan harci robotot fejlesztettek ki, amely különböző típusú fegyverekkel egyszerre képes különböző célpontokra lőni – tudatta Alekszej Bogdanov, az Android Technikák Kutatási és Termelési Társulásának vezetője szerdán Moszkvában.

    A Marker platform keretében kifejlesztett robot a meghajtó megoldások új típusú rendszerével rendelkezik. Közepén megfigyelést végző, tárgyat rögzítő és nyomon követő optikai elektronikai műszeregység található, és külön meghajtókkal rendelkezik, míg a hasznos teher (fegyverzet) rögzítésére szolgáló bal és jobboldali meghajtók egymástól függetlenül működnek. A harci robot működésének pontossága és gyorsasága lehetővé teszi, hogy földi célpontokra és mini-drónokra egyszerre tüzeljen –mondta.

    Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat vezetője korábban közölte, hogy a Marker robotjárművet már alkalmazzák biztonsági rendszerként az orosz távol-keleti Vosztocsnij űrkikötő járőrözésében. A robotplatform távvezérelt és autonóm üzemmódban is működik.

    A harci robotot három év alatt fejlesztették ki.+++

Lásd még: https://bekekor.wordpress.com/2021/10/06/orosz-feherorosz-hadgyakorlat-tamado-robotokkal/

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook és WordPress

Taktikai atomfegyverek – Orosz előfeltétel a párbeszéd folytatásához

Washington, 2021. október 26. kedd (MB)

     Oroszország ahhoz az előfeltételhez köti az Egyesült Államokkal folytatandó párbeszédet a közép-hatótávolságú nukleáris fegyverekről, hogy Amerika vonja ki ezeket a fegyvereit Európából, és maradéktalanul számolja fel a velük kapcsolatos infrastruktúrát is – jelentette a Magyar Békekör Oroszország washingtoni nagykövetének hétfői bejelentése alapján.

     Anatolij Antonov annak az előadásának a keretében tudatta ezt, amelyet a Monterey-i (Kalifornia) Nemzetközi Tanulmányok Intézet James Martin központjának felügyelő bizottságában tartott.

     Az orosz bejelentés egy héttel az után hangzott el, miután Moszkva megszakította kapcsolatait a NATO-val a nyugati katonai tömb Oroszországgal szemben tanúsított ellenséges magatartása miatt – jegyezte meg a Békekör.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook és WordPress

Putyin a világban végbemenő változásról

Szocsi, 2021. október 25. hétfő (MB)

     A kapitalizmus fennálló modellje a fejlődés akadályává vált, mert mindenhol meggátolja az anyagi javak igazságos elosztását, elmélyíti az egyenlőtlenséget, kiélezi a társadalmi ellentéteket, hátráltatja a békés együttműködésen nyugvó nemzetközi kapcsolatok kiépítését – összegezte a Magyar Békekör Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a Valdai Nemzetközi Klubban október 21-én elhangzott előadásának lényegét.

     A „Globális felfordulás a 21. században: az egyén, az értékek és az állam” címmel tartott konferencián Putyin azzal indokolta, hogy túl kell lépni a kapitalizmus fennálló rendszerén – szóhasználata szerint modelljén -, hogy a tőkés rendszer civilizációs válságba sodorja az emberiséget, és szembe kerül puszta fizikai fennmaradásával. Példaként említette a szegénységet, az egészségügy elhanyagolását, az orvosi ellátás hiányát, a magas munkanélküliséget, az élelmezési- és energiaválságot, ami a közeljövőben egész térségekben ölthet szélsőséges formát. A szebb jövőbe vetett reményüket vesztő emberek, látván, hogy gyermekeik jövője is kilátástalan, szélsőségessé válnak, mások ellenőrizhetetlen migrációval keresnek kiutat sanyarú sorsukból, ami ugyanakkor társadalmi elégedetlenséget vált ki a virágzó országokban.

     Putyin értésre adta, hogy az évszázadok óta tartó nyugati dominanciának át kell adnia helyét egy olyan „összetettebb rendszernek”, amely igazságosan osztja el a megtermelt javakat, és elősegíti az eddig hátrahagyott országok fejlődését. Úgy vélekedett, hogy most lehetőség kínálkozik olyan nemzetközi kapcsolatrendszer megteremtésére, amilyenre a hidegháború évtizedeiben nem nyílt lehetőség, s amit az elmúlt 30 évben is elmulasztottak kialakítani. Ahhoz, hogy a világ veszélyt és lehetőséget egyaránt magában rejtő átalakulási folyamatában a lehetőséggel éljenek, és megőrizzék a maradandó értékeket, ragaszkodni kell a nemzetközi együttélés ENSZ-ben testet öltő egészséges értékeihez, ügyelni kell arra, nehogy a világszervezet megreformálásakor a gyereket is kiöntsék a fürdővízzel – mondta. Az ENSZ intézményeiben nagyobb szerepet sürgetett Kínának, mert – mint mondta – Kína felülmúlta az Egyesült Államokat a vásárlóerő paritás tekintetében. A Biztonsági Tanács kibővítésére irányuló tervekkel összefüggésben utalt India jelentős gazdasági növekedésére, és megjegyezte, hogy sem Afrikát, sem Latin-Amerikát nem képviselik a testületben. Fontoskodás és elhamarkodás helyett a világszervezet átgondolt, hibátlan reformja mellett foglalt állást. A vétójog megőrzését azért nevezte nélkülözhetetlennek, mert megszüntetésével visszasüppednének az egykori Népszövetség mocsarába.

     Kitért az USA elmúlt 20 évben játszott szerepére, és azt mondta, hogy a helyzet drámaian súlyosbodott mindenhol, ahová amerikai katonák tették be a lábukat. Legújabb példaként említette Afganisztánt. (Megjegyezte, hogy Moszkva fontolóra veszi a terroristának ítélt tálib mozgalom oroszországi betiltásának feloldását.)  

     “Senkinek sem szabad semmit ráerőltetni másokra, sem társadalompolitikai rendszerének elveit, sem saját értékeit, amelyeket egyéni megfontolásból egyetemesnek nyilvánít. Egy valódi válság közepette egyetlen egyetemes érték marad: az emberi élet. Ahhoz, hogy túléljük a kataklizmákat, újra kell gondolnunk, hogyan szerveződjön az életünk, hogyan épüljön fel közös otthonunk, hogyan fejlődjenek városaink, melyek legyenek az államok gazdasági fejlődésének prioritásai.”

      Ehhez nem forradalomra van szükség, hanem együttgondolkodásra – tűnt ki érveléséből. A forradalommal kapcsolatban szó szerint a következőt mondta: “A történelmünkből vett példák lehetővé teszik, hogy kijelenthessük, a forradalom nem kiút a válságból, hanem a válság súlyosbításának módja. Egyetlen forradalom sem érte meg azt a kárt, amelyet az emberi potenciálnak okozott”.

      Az állam a világ struktúraalkotó egysége marad. Bizonyossá vált, hogy szerepe nélkülözhetetlen a biztonság szavatolásában: legyen az a járvány megfékezése, vagy az olyan monopóliumok eluralkodásának megakadályozása, amelyek a globális digitalizálás terén próbálják maguk alá rendelni az emberiséget. Erre utal, hogy még az Egyesült Államokban is megmutatták nekik, hol a helyük – fűzte hozzá.

     “Az emberiség több mint három évtizeddel új korszakba lépet azzal, hogy megteremtette a katonai-politikai és ideológiai konfrontáció befejezésének alapvető feltételeit. Gyorsan be kellett látniuk tévedésüket azoknak, akik úgy gondolták, hogy megmászták az Olimposzt, és övéké a világ” – fogalmazott, majd így folytatta: “Nem pusztán az erőegyensúly módosulásáról, vagy tudományos-technológiai áttörésről van szó, bár kétségtelenül mindkét folyamat végbemegy. Hanem minden irányban egyidejűleg végbemenő rendszerszintű változásról: kezdve geofizikai állapotunk bonyolult állapotával, bolygónk egyre paradoxabb értelmezésén át magáról az emberről, az emberi lét lényegéről”.

     Az orosz elnök köszönetet mondott az Európai Uniónak, hogy szankcióival rákényszerítette Oroszországot a gyorsabb fejlődésre, különös tekintettel a mezőgazdasági termelés növelésére, az import kiváltására hazai termeléssel. Mint mondta, Oroszország ennek köszönheti, hogy importőrből élelmiszer-exportálóvá vált, és mára 25 milliárd dollár értékben értékesít élelmiszert külföldön.

     Kérdésekre válaszolva Putyin azt mondta, hogy a NATO ukrajnai katonai jelenléte fenyegeti Oroszországot. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter Kijevben tett látogatásával gyakorlatilag megnyílt a kapu Ukrajna NATO-csatlakozása előtt, s ezt többé már azok a NATO-államok sem ellenzik, amelyek eddig ellenezték. (Célzás Magyarországra – a szerkesztő megjegyzése.) „A jelenlegi ukrajnai politikai helyzet megfosztja az ukrán népet attól a lehetőségtől, hogy érdekeit tükröző kormányt válasszon. Ukrajna egy szélsőséges nacionalista kisebbség irányítása alatt áll, függetlenül attól, hogy ki az államfő. Lehet, hogy a formális NATO-tagság elmarad, de a terület katonai fejlesztése már folyamatban van, és ez valódi veszélyt jelent az Orosz Föderációra nézve. Mi ezzel tisztában vagyunk” – jelentette ki.

     Az orosz-kínai viszonyról szólva tudatta, hogy a NATO-val ellentétben nem alakítanak szorosabb katonai szövetséget, jelenleg nem terveznek kínai-orosz katonai tömböt.

     Az európai gáz-válságról azt mondta, hogy az a kapitalizmus diszfunkciójának következménye, és bizonyítja, mennyire nem működik a rendszer.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook és WordPress

Social campaign to protect the lives of Hungarian soldiers

Just after we got out of Afghanistan, where we had nothing to look for, yet it claimed the lives of 7 Hungarian soldiers, 7 Hungarian families are mourning, the government wants to take the skin of our soldiers to the fair again.

He wants to send a hundred of our soldiers to Mali to help the French occupiers known to the world for their cruel colonial policies. The Hungarian government sold our soldiers, and the French bought them. The Hungarian government sold the Hungarian army soldier. He lied to his principles proclaimed above, gave his name to colonization, and exposed the life of the Hungarian soldier to a sinful, oppressive, colonial policy.

The lives of our soldiers are precious to us! We stand up for them against the government! We do not want a Hungarian soldier to be sent to Mali! We do not want Hungarian blood to flow for foreign interests! The government is lying when it calls the occupation a good service and claims that it wants to stop another wave of migration from the south with our soldiers! Only degenerate policies can want to prevent emigration by occupying others!

There is nothing for a Hungarian soldier to see in Mali! The Hungarian soldier must stay at home to defend his country, not to serve French conquering interests in Africa! We are protesting that our government is sacrificing the honor of the Hungarian nation on the altar of re-colonization! Our country has never been a colonialist! We don’t want it to become that!

On behalf of the vast majority of our patriotic fair compatriots, we demand that no Hungarian soldier be sent to Mali! We call on our compatriots, including our soldiers, to sign and like this proclamation, because we have formulated it in order to protect the honor of our nation and the life of the Hungarian soldier!

Hungarian Community for Peace

22 October 2021

Társadalmi kampány honvédjeink életének védelmében

Éppen, hogy kikeveredtünk Afganisztánból, ahol semmi keresni valónk nem volt, mégis 7 magyar katona életét követelte, 7 magyar család gyászol, a kormány megint vásárra akarja vinni honvédjeink bőrét. Száz katonánkat akarja Maliba küldeni azoknak a francia megszállóknak a kisegítésére, akiket kegyetlen gyarmattartó politikájukról ismer a világ. A magyar kormány eladta katonáinkat, a franciák pedig megvették őket. A magyar kormány áruba bocsátotta a magyar honvédet. Meghazudtolta fennen hirdetett elveit, nevét adja a gyarmatosításhoz, és kiszolgáltatja a magyar katona életét egy bűnös, népelnyomó, gyarmati politikának. 

Nekünk drága honvédjeink élete! Kiállunk érte a kormánnyal szemben! Nem akarjuk, hogy magyar katonát küldjenek Maliba! Nem akarjuk, hogy magyar vér folyjon idegen érdekekért! Hazudik a kormány, amikor jó szolgálatnak tünteti fel a megszállást, s azt állítja, hogy katonáinkkal a délről fenyegető újabb migrációs hullámot akarja feltartóztatni! Csak elfajult politika akarhatja a kivándorlást mások megszállásával megakadályozni!

Magyar katonának semmi keresni valója Maliban! A magyar katonának idehaza kell maradnia, hogy a hazát védje, ne pedig francia hódító érdekeket szolgáljon Afrikában! Tiltakozunk az ellen, hogy kormányunk feláldozza a magyar nemzet becsületét az újragyarmatosítás oltárán!  A mi hazánk sohasem volt gyarmattartó! Nem akarjuk, hogy azzá váljon!

Hazaszerető tisztességes honfitársaink túlnyomó többsége nevében követeljük, hogy ne küldjenek magyar honvédet Maliba! Felhívjuk honfitársainkat, köztük katonáinkat, hogy írják alá, és lájkolják ezt a kiáltványt, mert azért fogalmaztuk meg, hogy megvédjük nemzetünk becsületét és a magyar katona életét!

                                                                                     Magyar Békekör

magyarbekekor@gmail.com

Nemzetközi tanácskozás Afganisztánról az egyetértés jegyében

Moszkva, 2021. október 20. szerda (MB)

     Afganisztánról tanácskoztak szerdán Moszkvában Afganisztán, India, Irán, Kína, Oroszország és Pakisztán képviselői – jelentette a Magyar Békekör.

     Lavrov orosz külügyminiszter olyan valóban befogadó afgán kormányt sürgetett, amely nemcsak a különböző etnikai csoportok, hanem az ország minden politikai erejének érdekét is tükrözi. Azt mondta, hogy Afganisztánnak és környezetének stabilitásra van szüksége.

     A tanácskozás résztvevői arra szólították fel az Egyesült Nemzetek Szervezetét, hogy hívjon össze donor konferenciát Afganisztán társadalmi és gazdasági újjáépítéséért. „Megértem, hogy nem mindenkinek tetszik Afganisztán új kormánya, de tudni kell, hogy aki büntetni akarja, az afgán lakosságot bünteti” – fogalmazott Zamir Kabulov, Afganisztánnal foglalkozó orosz különmegbízott.  “Meg kell akadályoznunk a közelgő válságot, amelyet egyesek humanitárius katasztrófának neveznek. Ezért a világközösségnek egységesnek kell lennie, és tartózkodnia kell az elfogult megközelítésektől” – fűzte hozzá.

     A tanácskozást „nagyon pozitívnak” nevezte a kabuli kormány miniszterelnök-helyettese, Abdul Salam Hanafi. „Párbeszéd zajlott a térség országai között, minden állam egyetértett abban, hogy Afganisztánnak biztonságosnak és stabilnak kell lennie. Mindenki egyetértett abban is, hogy az Egyesült Államoknak mielőbb fel kell oldania az afgán központi bank kinnlevőségeinek befagyasztását, hogy ezzel is javulhasson az afganisztáni közegészségügy, oktatás és a többi társadalmi szféra” – mondta. Az USA az afgán nemzeti bank 9,4 milliárd dollárját fagyasztotta be.

      Az Afganisztánról tartott moszkvai tanácskozást a 2017 óta működő konzultációs mechanizmus keretében tartották.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook és WordPress