Az élelmiszer- és az energiaárak további emelkedésével kell számolni

New York, Róma, 2022. szeptember 7. szerda (MB)

      Az élelmiszer és az energiaárak további emelkedésével kell számolni az orosz termékekre kivetett nyugati szankciók és önkényes árszabályozások miatt – jelentette a Magyar Békekör tudósítója szerdán.

     Az emberek megélhetését közvetlenül befolyásoló drágulást az okozza, hogy a Nyugat „ársapkát” akar meghatározni az orosz olajra és gázra, Oroszország pedig tudatta, hogy akik ársapkázni akarnak, nem kapnak sem olajt, sem gázt.

     Az élelmiszerárak további emelkedése azért várható, mert nem teljesül az Isztambulban július 22-én megkötött gabonakiviteli megállapodás Oroszországra vonatkozó része. Az egyezmény értelmében fel kellett volna oldani az orosz gabona- és műtrágyakivitelre elrendelt nyugati embargót, de ez mindmáig nem történt meg. Elvileg ugyan feloldották a korlátozást, de a gyakorlatban számos olyan pénzügyi, biztosítási, szállítási szankció maradt érvényben, ami miatt az export meghiúsul.

     Jelenleg csak ukrán gabona hagyhatja el a Fekete-tengeri kikötőket, de orosz nem. A gabona-egyezmény nem teljesítése miatt Oroszország jelezte, hogy ha nem történne kedvező változás, nem hosszabbítaná meg a novemberben lejáró isztambuli egyezményt. Ez azt jelentené, hogy a továbbiakban Ukrajna sem exportálhatna gabonát és más élelmiszert a Fekete-tengeri kikötőiből, hiszen Oroszország kellő eszközökkel rendelkezik ahhoz, hogy megakadályozza.

     “Látni akarjuk, hogy a megállapodás orosz részét végrehajtsák” – tudatta Vaszilij Nebenzia, Oroszország állandó ENSZ képviselője.

      A Békekör tudósítója megjegyezte: Európa szerte mind nehezebben viselik el a szankciópolitika bumeráng hatását. Mindennapossá váltak a sztrájkok, a tiltakozó megmozdulások, egyes helyeken pedig a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. Ezekről az eseményekről a nyugati média vagy hallgat, vagy megszűrten számol be.

      Míg a szociáldemokrata-liberális pártok támogatják az oroszellenes szankciókat, és hiszik, hogy Oroszországot két vállra lehet fektetni gazdaságilag, a nacionalista jobboldal, beleértve a radikális jobboldalt is, szankcióellenes magatartást tanúsít az Unió számos országában. A szeptember 25-én új parlamentet választó Olaszországban például az Északi Liga elnöke, Matteo Salvini azzal állt elő, hogy Brüsszel fizesse meg azt a kárt, amit elhibázott politikájával az olaszoknak okozott. „Európának kötelessége megvédeni az olasz dolgozókat” – mondta Salvini.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Magyar Békekör/VK

Magyar Békekör/Facebook

Magyar Békekör/Wordpress

Hozzászólás