A kenyér Magyarországon drágult a legjobban – Washington tovább korlátozza a török szuverenitást

Brüsszel, Ankara, Berlin, 2022. szeptember 20. kedd (MB)

     Az Európai Unió országai közül a kenyér Magyarországon drágult a legjobban. Augusztusban 66 százalékkal került többe, mint tavaly augusztusban – tudatta az Eurostat jelentése alapján a Magyar Békekör kedden.

     Még az utánunk következő Litvániában, Észtországban és Szlovákiában is fele annyit (32-33 százalékkal) drágult a kenyér, mint idehaza – tűnik ki az EU statisztikai intézetének kimutatásából.

     Az Eurostat megerősíti azokat a nemzeti statisztikai adatokat, amelyek szerint „abnormális élelmiszer-áremelkedés” tapasztalható Unió-szerte. Egy négytagú olasz családnak például havi 175 euróval (70 ezer forinttal) többe kerül a kenyér, mint tavaly – írja az ANSA olasz hírügynökség.

     Itáliában különleges hitelkonstrukciókkal igyekeznek segíteni az áremelkedés miatt különösen nehéz helyzetbe került nyugdíjasokon. A hitel havi törlesztő része nem haladhatja meg a nyugdíj egyötödét. Nem tapasztalható tolongás az előnyösnek mondott hitel felvételéért – jegyezte meg az ANSA.

     Az európai gazdaság mozdonyának tartott Németországban augusztusban 45,8 százalékkal emelkedtek a termelési költségek 2021. augusztusához képest. Legfőbb oka az energiaár emelkedésének tulajdonítható, ez pedig a brüsszeli szankciópolitikának. A német energiaárak tavaly augusztusa óta 139 százalékkal növekedtek.

     Az Egyesült Államok – szokásához híven – NATO szövetségeseivel szemben is szankciót alkalmaz, ha az amerikai érdekeket keresztező, vagy nem szolgáló lépéseket tesznek. Washington most Törökországot fenyegette meg azzal, hogy ha nem szünteti be az Visa és a Mastercard helyébe lépett orosz Mir hitelkártya használatát, pénzügyi szankciókkal sújtja a török bankokat. A fenyegetés hatására a Halkbank, a Ziraat Bankasi, a VakifBank, az Is Bankasi és a Denizbank felfüggesztette annak lehetőségét, hogy Mir hitelkártyával török lírát lehessen felvenni.

     Ankara alig egy hónapja kötött megállapodást az orosz bankkal a Mir használatáról. Ezzel is elő akarta segíteni a Törökországba irányuló orosz turizmus fellendülését. Az amerikai zsarolás következtében Törökország bevételektől eshet el turistaforgalmának várható mérséklődése miatt.

     Az amerikai pénzügyminisztérium más országokat is megfenyegetett azzal, hogy szankciókat foganatosít ellenük, ha bevezetik a Mir fizetőeszköz-rendszert. Egyúttal feketelistára tette Vlagyimir Komljevet, a Mir elnök-vezérigazgatóját.

     Az amerikai finánctőke fenn akarja tartani egyeduralmát a nemzetközi fizetési rendszerben. A Visa és a Mastercard oroszországi használatának megtiltása után, a Mir-t is megpróbálja megfojtani – állapította meg a Békekör tudósítója.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Magyar Békekör/VK

Magyar Békekör/Facebook

Magyar Békekör/Wordpress

Hozzászólás