Oroszországi hadászati légitámaszpontra mért csapást az ukrán haderő

 London, New York, Moszkva, 2022. december 6. kedd (MB)

     Három oroszországi légitámaszpontra, köztük két hadászatira mért csapást hétfőn az ukrán haderő drónokkal. A támadásban megsérült két stratégiai bombázó, lezuhant egy gép, felrobbant egy olajtartály, meghalt a műszaki személyzet három tagja és megsérült négy orosz katona – jelentették a hírügynökségek kedden.

     A támadást a rjazani térségben fekvő djagilevói, és a szaratovi térségben lévő  Engels támaszpont, illetve a kurszki repülőtér ellen hajtották végre, több száz km-re az ukrán ellenőrzés alatt álló területtől.  Az alacsonyan repülő drónokat az orosz légelhárítás lelőtte, darabjai Djagilevóban egy üzemanyag szállító tartálykocsira zuhantak, mely felrobbant. A robbanás következtében két stratégiai bombázó megrongálódott. Az Engels bázison lezuhant egy gép a kifutópályára. A kurszki repülőtéren találat ért egy olajtartályt, mely felrobbant.

     Az Engels légitámaszpont az orosz nagy hatótávolságú légierő fő hadműveleti bázisa Nyugat-Oroszországban. A bázison található több mint 30 nehéz bombázó Oroszország nukleáris elrettentő erejének része, és a gépeket gyakran használták hagyományos cirkálórakéták indítására ukrán célpontok ellen.

    A brit hírszerzés az orosz védelmi stratégia legjelentősebb kudarcai közé sorolja a történteket.

    James Stavridis nyugalmazott tengernagy, a NATO európai erőinek volt parancsnoka kedden új, veszélyes fordulatnak nevezte Kijev oroszországi katonai célpont ellen intézett támadását, és úgy vélekedett, hogy Ukrajna további támadásokat indíthat oroszországi katonai objektumok ellen. Szavaiból kitűnt, hogy mivel a NATO több és jobb föld-levegő rakétát kínál az ukrán városok védelmére, és komolyan fontolóra veszi harci repülőgépek szállítását is, az a veszély fenyeget, hogy közvetlenül is belekeveredik az ukrajnai konfliktusba.

     Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kedden tudatta, hogy Oroszország továbbra is tartja magát önként vállalt döntéséhez, hogy nem telepít közép-hatótávolságú nukleáris rakétát Európába. Reményének adott hangot, hogy Oroszország ellenfelei megértik a figyelmeztetést, és nem ragadtatják magukat meggondolatlan lépésekre, nem teszik próbára az oroszok türelmét, és ők is úgy döntenek, hogy legalább ezen a téren fenntartják a helyzetet, és megakadályozzák további romlását. Rjabkov azt is tudatta, hogy Oroszország továbbra is kész tárgyalni tavaly decemberben Washington és Brüsszel elé terjesztett biztonsági javaslatairól. (Lásd: https://bekekor.wordpress.com/2021/12/17/oroszorszag-a-kelet-europaba-telepitett-nato-csapatok-es-fegyverzetek-kivonasara-szolitotta-fel-a-nyugati-szovetseget/)

     Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden kijelentette: „az ukrajnai orosz különleges katonai műveletnek el kell érnie céljait, és el is fogja érni őket.”  A történtek eredményeként igazságos és tartós békének kell születnie – mondta.

Kiadta: Magyar Békekör

Magyar Békekör/VK

Magyar Békekör/Facebook

Magyar Békekör/Wordpress

Hozzászólás