Kétezer büntető eljárás ukrán nacionalisták ellen

Luhánszk, 2023. január 15. vasárnap (MB)

     Az orosz nyomozó hatóság több mint kétezer büntető eljárást indított ukrán nacionalisták ellen 118 ezer donbászi lakossal szemben elkövetett bűntettek miatt – tudatta Leonyid Paszecsnyik, a Luhánszki Népköztársaság vezetője vasárnap.

    A bűnvádi eljárás hatszáz ukrán nacionalistát érint.

    A nemzetközi emberjogi és bírósági szervek nyolc éven át eltekintettek Kijev cselekedeteinek jogi értékelésétől, figyelmen kívül hagyták a nacionalisták cselekedeteit elszenvedő civilek véleményét. “Ilyen körülmények között vált az orosz nyomozó bizottság a donbászaik reménységévé, hogy igazságot szolgáltassanak nekik a háborús bűnösök megbüntetésével – mondta.

    Ukrajna keleti országrészein tömegtüntetések zajlottak a 2014. februári majdani puccs miatt, amikor eltávolították a hatalomból Viktor Janukovics elnököt. Válaszul az új kijevi kormány katonai műveletet indított a többségében oroszok lakta Donbászban. Tüzérségi tüzet zúdítottak a lakónegyedek ellen, légierőt vetettek be, és humanitárius katasztrófát idéztek elő a térségben.

     A háborús bűntettek elkövetőit most felelősségre vonják. A büntető eljárás azzal vált lehetővé, hogy 2022. február 21-én Putyin orosz elnök elismerte Donyeck és Luhánszk függetlenségét, és barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási megállapodást kötött vezetőivel. Kérésükre Oroszország február 24-én katonai támogatást nyújtott, hogy felszabadítsák a két népköztársaságot Kijev fennhatósága alól.

     2022. szeptember 23-27. között népszavazást tartottak Donyeckben, Luhánszkban, továbbá Herszonban és Zaporozsjében. A szavazók többsége a mellett foglalt állást, hogy a nevezett területek csatlakozzanak Oroszországhoz.

     2022. szeptember 30-án a területek vezetői és az orosz elnök szerződéseket írtak alá a négy régió Oroszországhoz csatolásáról. Az orosz törvényhozás ratifikálta a szerződéseket, az orosz szövetségi alkotmányban pedig rögzítették, hogy Donyeck, Luhánszk, Herszon és Zaporozsje az Orosz Föderáció részévé vált.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Magyar Békekör/Facebook/Wordpress/VK

Hozzászólás