Irán lezártnak tekinti az Izrael elleni megtorlást – Az izraeli szélsőségeseket bosszúvágy fűti

Teherán, Tel-Aviv, 2024. április 15. hétfő (MB)

     Irán nem tervez további támadást Izrael ellen, hanem befejezettnek tekinti az Izrael elleni megtorlást, melyet azért hajtott végre, mert Izrael április 1-én lebombázta Irán damaszkuszi nagykövetségét. Izrael szélsőségeseit viszont bosszúvágy fűti, és a legszívesebben ellencsapást mérnének az Iszlám Köztársaságra – foglalta össze az Izrael ellen intézett iráni légicsapást követő fejleményeket a Magyar Békekör tudósítója hétfőn.

      Ebrahim Raisi iráni elnök arra figyelmeztette Izraelt, hogy óvatlan magatartása esetén még nagyobb pofont kaphat.

     “Irán kizárólag az izraeli megszállók elleni szükséges büntetőintézkedéseket tette meg azzal, hogy megtámadta a rezsim légi, hírszerzési és katonai bázisait, miközben elkerülte a kritikus infrastrukturális létesítmények elleni támadásokat, és jelenleg nem tervez újabb katonai akciókat” – olvasható az iráni nemzetbiztonsági tanács titkárságának közleményben.

     Az iráni fegyveres erők vezetője, Mohammad Bagheri tábornok szerint a támadás “minden célját elérte”, különösen egy hírszerzési központ és egy légi támaszpont kiiktatását.

     Az iráni Press TV híradása szerint az Iszlám Köztársaság légiereje hét hiperszonikus rakétát is bevetett. Az izraeli légelhárításnak egyiket sem sikerült elfognia, mielőtt becsapódtak volna a nevatimi légitámaszpontba. (Izraeli közlés szerint a rakéták csak enyhébb kárt okoztak a bázisban.)

     Még nem tudni, vajon a zsidó állam szélsőségeseinek álláspontja kerekedik-e felül a józanságon, és ellencsapásra ragadtatják-e magukat Irán ellen, a közel-keleti konfliktus kiterjesztését kockáztatva, vagy mértéktartás tör magának utat.

      Noha a Hamász által tavaly október 7-én Izrael ellen elkövetett terrortámadásra adott izraeli népirtás (Gáza) láttán nem fér kétség a szélsőségesek fanatizmusához, a mértéktartó erőknek kedvez Biden amerikai elnök Netanjahu izraeli miniszterelnökhöz intézett figyelmeztetése, miszerint Amerika nem támogatná Izraelt, ha válaszcsapást akarna mérni Iránra. Úgy tudni, Netanjahu jelezte Bidennek, hogy megértette álláspontját.

      Noha Biden közlését árnyalja az amerikai védelmi miniszter nyilatkozata, miszerint az USA meg fogja védeni Izraelt, annyi bizonyos, hogy Lloyd Austin sem szegődött Tel-Aviv mellé esetleges támadásában Irán ellen.

       Megfigyelők annak tulajdonítják az amerikai kormány óvatosságát, hogy a novemberi elnökválasztás küszöbén nem akarnak újabb háborúba keveredni, hiszen Ukrajna támogatása így is sok szavazót sodor a republikánusok táborába. További érvük, hogy Izrael légvédelme óriási összegbe kerül, s most kiderült, hogy alkalmatlan a hiperszonikus rakéták elhárítására. A Közel-Keleten Izraellel szemben megváltozott katonai erőviszonyok messzemenő óvatosságra intik az USÁ-t, hiszen Irán szoros katonai viszonyban áll Oroszországgal és Kínával. Az is nyom a latban, hogy Raisi iráni elnök figyelmeztette Washingtont, ha segédkezet nyújt Izraelnek egy Irán elleni válaszcsapásban, Irán csapást fog mérni a közel-keleti amerikai katonai támaszpontokra. +++

Lásd még: https://bekekor.wordpress.com/2024/04/14/amerika-nem-tamogatja-izraelt-egy-iran-elleni-valaszcsapasban/

Kiadta: Magyar Békekör

WordPress/VK

A filmfelvétel az iráni rakéták becsapódását mutatja Izrael nevatimi légitámaszpontjába 2024. április 13-án.

Irán lezártnak tekinti az Izrael elleni megtorlást – Az izraeli szélsőségeseket bosszúvágy fűti” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólás