Magyar-szír megbeszélés a közel-keleti konfliktusról és egy igazságos békéről

Budapest, 2024. április 20. szombat (MB)

      A közel-keleti konfliktusról és a magyar-szír államközi viszony alakulásáról tanácskozott Bashar Samarah, Szíria magyarországi nagykövete és Simó Endre, a Magyar Békekör elnöke.

     A Szíria budapesti nagykövetségén tartott megbeszélésen megállapították, hogy míg a magyar kormány Izrael pártját fogja a palesztinokkal szemben, Szíria jogosnak tartja a palesztin ellenállást a Palesztina területét, és a Szíriához tartozó Golánt, és Libanon egyes részeit megszálló Izraellel szemben.

     Igazságos és tartós békét csak az hozhat, ha Izrael kivonul a megszállt arab területekről, visszavonul az 1967. június 4-i vonalak mögé, és független, önrendelkező palesztin állam létesül, az ENSZ határozataival összhangban.

         Bashar Samarah nagykövet elmondta, hogy se szeri se száma Izrael országa ellen intézett támadásainak, merényleteinek. Damaszkusz azért tanúsított önmegtartóztatást velük szemben, mert el akarta kerülni, hogy a közel-keleti konfliktus kiszélesedjék, és háborúba torkolljon. De a zsidó állam vezetésének agresszivitása oly méreteket öltött, hogy a térséget lőporos hordóvá változtatta.

     Szíria egyes részeit nemcsak Izrael, hanem a szíriai természeti erőforrásokat kifosztó Egyesült Államok és Törökország is megszállta. Szíria népe még jobban szenved az Egyesült Államok és nyugati szövetségeseinek szankcióitól és egyoldalú kényszerintézkedéseitől.

     Szíria több mint 10 éve vesz részt a terrorizmus elleni háborúban egyedül, miközben hátat fordítanak nekünk azok, akik azt állítják, hogy harcolnak a terrorizmus ellen. Az Iráni Iszlám Köztársaság gyakorolta törvényes és legitim önvédelemhez való jogát, amikor 2024. április 1-jén reagált a damaszkuszi konzuli épülete elleni izraeli agresszióra.

     Simó Endre sajnálatát fejezte ki a szír diplomatának, hogy a magyar kormány kritikátlanul Izrael pártját fogja, és Izrael jogos önvédelmének tekinti több mint 30 ezer palesztin lemészárlását Gázában. A Békekör elítéli a Hamász izraeli békés emberek ellen tavaly október 7-én elkövetett terrortámadását, és Izrael rá adott válaszát, a gázai népirtást.

     „Egyoldalú Izrael-párti politikájával a magyar kormány akadályozza a palesztin nép jogainak helyreállítását. A magyar kormánynak nem csak Ukrajnával kapcsolatban kellene békepolitikát folytatnia, hanem a Közel-Kelettel kapcsolatban is” – mondta Simó Endre.

     Szíria nagykövete és a Magyar Békekör elnöke egyetértett abban, hogy a jelenlegi gázai válság megoldása azonnali tűzszünettel, párbeszéddel és az izraeli megszállás megszüntetésével kezdődik.

    Samarah nagykövet és a Magyar Békekör elnöke szükségesnek ítélte Szíria és Magyarország államközi viszonyának fellendítését és javítását az élet különböző területein, népeik javára. Simó Endre felhívta a magyar kormány figyelmét Szíria stratégiai fontosságára a térségben.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook/VK/Wordpress

Hozzászólás