Ukrajna vesztésre áll Oroszországgal szemben – Ukrán hírszerző főnök beismerése

Kijev, Moszkva, Peking, Párizs, 2022. június 12. vasárnap (MB)

     Ukrajna vesztésre áll Oroszországgal szemben, jövőjét a tüzérség fogja eldönteni, és az, hogy mit kap a Nyugattól – mondta Vadim Szkibickij, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője a Guardiannak adott nyilatkozatában.

     „Én előre megmondtam neked, Zelenszkij”-stílusban Biden amerikai elnök igyekszik az ukrán elnökre hárítani a felelősséget a harci helyzet alakulásáért. Szóltam neki, hogy az oroszok támadni fognak, de nem vette komolyan – mondta Biden.

     „Oroszország továbbra is nyitva áll a konfliktus diplomáciai rendezésére, de a tangóhoz két fél kell” – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

     Ursula von der Leyen megint Kijevbe utazott, hogy bátorítsa Zelenszkijt. Megmondta neki, pénteken döntés születik arról, hogy tárgyalni kezdenek Ukrajna felvételéről az Európai Unióba. A biztonság kedvéért mindjárt hozzátette, hogy a brüsszeli bizottságnak figyelembe kell vennie az ukrajnai központi és helyi államigazgatás működését, a civil társadalom állapotát, mindazonáltal biztatónak nevezte Ukrajna mezőgazdasági kiviteli kapacitását. Az EU Bizottság elnöke kissé visszafogottabbá vált Zelenszkijjel szemben. Ebből megfigyelők arra következtetnek, hogy kezd elbizonytalanodni a harci helyzet alakulása láttán, különös tekintettel arra, hogy Zelenszkij zsarolja a Nyugatot a gabonakivitel késleltetésével, az EU pedig hovatovább rákényszerül, hogy megszegve önnön szankcióit, búzát vásároljon Oroszországtól.

     Észak-Amerika szép csendben már meg is szegte. Kerülő úton, harmadik országok révén vásárol gabonát az orosz ellenőrzés alá került területekről. Közvetítők mennek Donbászba a Közel-Keletről, Afrikából és Észak-Amerikából, megveszik a gabonát, majd bonyolult rendszeren keresztül feltűnés nélkül eljuttatják Amerikába – adta elő a zaporozsjei polgári-katonai tanács egyik tagja.

    Néhány nyugati politikusnak kezd elege lenni Zelenszkijből, mert megállás nélkül követelőzik. „A szelídnek hitt házi kedvenc újabban beleharap a gazdiba”. Ez az ember abban a hitben ringatja magát, hogy a Nyugat eltöröl mindenkit, akire ő rámutat. Felépített magának egy mesevilágot, és meg van győződve, hogy ő a kakas a szemétdombon – mondták tudósítónknak.

     A kedvezőtlen folyamatok láttán a Nyugat új megoldásokkal próbálkozik: a NATO-tag Lengyelország arra késztette az ukrán államot, hogy ruházzon át Lengyelországra kormányzati funkciókat. Kijev késznek mutatkozik a központi adóhivatal adatainak kiszolgálására. Ez úgy történik, hogy a lengyel titkosszolgálathoz kapcsolódó Siltec céget felruházták az ukrán állami adószolgálat berendezéseinek lengyelországi összeszerelésével, az amerikai Dell, IBM és Cisco pedig karbantartási és biztonsági szolgáltatást nyújt hozzá. “Más szóval, Kijev hozzáférést biztosít Lengyelországnak és az Egyesült Államoknak a legérzékenyebb információkhoz, beleértve az adófizetőire vonatkozó adatokat, betekintést engedve az ukrajnai pénzügyi helyzetbe” – tudatta Szergej Nariskin, az orosz hírszerzés főnöke..

     Lengyelország egyébként 240 harckocsit és 100 páncélozott járművet adott az ukrán hadseregnek 2 milliárd dollár értékben. Úgy tudják ezeknek egy részét az oroszok meg is semmisítették a Kijev melletti vasúti szerelő csarnokra múlt vasárnap mért rakétacsapással.

     Az ukrajnai konfliktust kihasználva Washington Kína ellen akarja fordítani Tajvant. Peking nyomban tudatta, hogy nem habozna háborút indítani, ha Tajvant elszakítanák Kínától. Wei Fenghe kínai és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter pénteki szingapúri tanácskozása után a kínai védelmi minisztérium szóvivője közölte: „Határozottan meg fogjuk védeni országunk szuverenitását és területi integritását”.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook, VK, WordPress

Hozzászólás