Biológiai fegyverlaboratóriumok – Szorul a hurok Amerika körül

Moszkva, 2022. június 14. kedd (MB)

      Az orosz külügyminisztérium felszólította az amerikai kormányt, adjon érdemi választ a posztszovjet térségben kifejtett biológiai fegyverkutatásra vonatkozóan feltett kérdéseire – jelentette a Magyar Békekör tudósítója kedden.

     Maria Zaharova külügyi szóvivő közlése szerint Oroszország az amerikai biológiai fegyverlaboratóriumok ügyében konzultációra kéri a Biológiai- és Toxinfegyver-tilalmi Egyezményben (BTWC) részt vevő országokat. A konzultációt az egyezmény V. és VI. cikkelye alapján kérik, melyek lehetővé teszik a megállapodás végrehajtásának ellenőrzését, és a BTWC szerződés esetleges megszegésével kapcsolatos vizsgálatot.

   Oroszország információi szerint az Egyesült Államok biológiai laboratóriumok hálózatát építette ki Oroszországgal szomszédos számos országban, és a Pentagon égisze alatt veszélyes vírusok kifejlesztésén dolgozik. Az Egyesült Államok azt állítja, hogy a laboratóriumok az Egyesült Államok és szövetségeseinek biztonsága érdekében tevékenykednek, és tagadja, hogy biológiai fegyverek előállításával foglalkoznának.

     Június 9-i közleményében a Pentagon elismerte ugyan, hogy Ukrajnában 46 laboratórium működését támogatta az elmúlt húsz évben, de azt állította, hogy az amerikai védelmi minisztérium támogatásával működő összes laboratórium békés célú kutatással foglalkozott, humán- és állategészségügyi, gyógyászati, valamint élelmezés biztonsági programokat hajtott végre.

     A Békekör tudósítója emlékeztet arra, hogy 2022. március 18-án Moszkvában dokumentumokat hoztak nyilvánosságra az Ukrajnában és Grúziában folytatott amerikai biológiai fegyverkutatásról. Az iratok az ukrajnai laboratóriumokból származnak, és igazolják, hogy a Pentagon olyan patogén anyagok tenyésztését és hordozóinak kikísérletezését finanszírozta, amelyekkel tömeges pusztítást lehet véghezvinni. A dokumentumok tartalmáról Igor Kirillov altábornagy, az orosz sugár-, vegyi- és biológiai védelmi csapatok főnökének közlése alapján szerzett tudomást a világ.

    Ugyancsak márciusban megnevezték az Ukrajnában üzemeltetett amerikai katonai biolaborok néhány felelősét, név szerint említették Hunter Bident, az amerikai elnök fiát.

    Az is kitudódott, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában be nem jegyzett gyógyszereket kísérleteztek ki ukrán katonákon. A 4 ezer kísérleti alany közül sokan meghaltak, másokat pedig kórházi ellátásban kellett részesíteni.

    Megfigyelők valószínűnek tartják, hogy az orosz kormány azért állt elő követel érdemi válasz követelésével a biológiai laboratóriumok katonai tevékenységével kapcsolatban, és azért kíván konzultálni a Biológiai- és Toxinfegyver-tilalmi Egyezményben részt vevő országokkal, mert megfellebbezhetetlen, és eddig csak részben nyilvánosságra hozott bizonyítékai vannak arról, hogy az Egyesült Államok biológiai fegyverek előállításával foglalkozott a posztszovjet térség országaiban, köztük Ukrajnában.+++

Lásd: https://bekekor.wordpress.com/2022/03/18/dokumentumok-az-ukrajnaban-fejlesztett-amerikai-biologiai-fegyverekrol/

https://bekekor.wordpress.com/2022/03/

Kiadta: Magyar Békekör

VK.com és WordPress

Hozzászólás