Újabb csapások nyugati fegyverekkel orosz területekre – Jelentés az ukrajnai katonai helyzet alakulásáról

Szevasztopol, Washington, Moszkva, 2022. augusztus 20. szombat (MB)

     Az amerikai-ukrán harcászati együttműködés újabb fegyvertényeként szombat hajnalban drón támadás érte az orosz Fekete-tengeri flotta főhadiszállását, péntek éjjel pedig rakétacsapást mértek a jevpatorijai (Krím) támaszpontra, és sorozatlövő HIMARS rakétákkal támadták Melitopolt – jelentette a Magyar Békekör tudósítója orosz közlések alapján.

     Az ukrán haderő egy hónapja sorozatban támad orosz felségterületeket amerikai haditechnikával és amerikai elektronikai tűzvezérléssel. Az eddigi legsúlyosabb veszteséget a szaki légitámaszponton okozták, elpusztítottak 10 orosz harci gépet. A Krímen kívül Belgorod környékén lévő orosz katonai célpontokat, főleg lőszerraktárokat semmisítettek meg.

     A harci sikereken felbuzduló amerikai vezetés újabb 775 millió dollár értékben szállít fegyvert a kijevi rezsimnek. Pénteken Biden elnök „memorandumot” írt alá arról, hogy Ukrajna kapjon lőszerutánpótlást a HIMARS rendszerekhez, továbbá 16 darab 105 mm-es howitzer tarackot, hozzá 36 ezer töltelékkel, 15 darab ScanEafle kémdrónt, nagy sebességű radarromboló HARM rakétákat, rakétaelhárító rendszereket és muníciót, valamint aknaszedő járműveket.

     Felhagyva korábbi szokásával, Washington már nem tagadja, hogy az ukrán erőkkel koordináltan támad orosz területen fekvő objektumokat, és megfelelő technikai eszközöket biztosít hozzá. A 775 millió dolláros legújabb támogatás összetétele megerősíti állítását.

     A Békekör tudósítója Washington címére küldött jeladásnak tartja Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes pénteki kijelentését arról, hogy Amerika a konfliktusban résztvevő féllé kezd váln, ez pedig a konfliktus eszkalálódásához vezethet. Washington „önvédelemből” elkövetett harci cselekedetnek tekinti az ukrán hadsereg orosz területekre mért csapásait. Ez azt jelenti, hogy maga is igazolja az orosz területek elleni támadást, melyek kivitelezéséből aktívan kiveszi a részét.

    Tekintettel a fejleményekre orosz részről azt tervezik, hogy leállítják a zaporozsjei atomerőmű áramfejlesztő blokkjait, mielőtt még az ukrán tüzérség katasztrófát idézne elő az erőmű elleni támadásaival. Ez azt is jelentené, hogy az atomerőművet lekapcsolnák az Ukrajnát ellátó áramrendszerről. Jelenleg csak a légvédelem védi a március 4. óta orosz ellenőrzés alatt álló atomerőművet – tájékoztattak.

     Bár Zelenszkij ukrán elnök meghirdette a déli országrész és a Krím visszafoglalását, az ukrán sereg hangulata nem egészen úgy alakul, ahogyan szeretné. Erre utal, hogy az egyik Zajcevonál (Donyeck) harcoló alakulat szombaton megadta magát. A felkészületlen, gyengén felszerelt katonák az életet választották, és elfogadták a Donyecki Népköztársaság milíciájának ajánlatát, hogy tegyék le a fegyvert és adják meg magukat.

     Érthető okokból Oroszország nem siet gázt szállítani az energiamizériával szembesülő Nyugat-Európának, mely kiegyezés helyett szankciókat hoz ellene, és fegyverzi Kijevet. A Gazprom újabb karbantartási munkálatok miatt megint leállítja a gáz szállítását az Északi Áramlat-1 vezetéken. Az egyetlen működő gázkompresszor javítására hivatkozva augusztus 31.-szeptember 2. között szünetelteti a gázszállítást. Hírére pillanatokon belül ezer dollárral, 2700 dollárra szökött fel 1000 köbméter gáz piaci ára. Az együttműködést ellehetetlenítő nyugati szankciók miatt július 27. óta Németország a 20 százalékát kapja annak a mennyiségnek, amelyet normális körülmények között kaphatna, és a kompresszor kijavítása után is csak a 20 százalékát fogja kapni, napi 33 millió köbmétert, tekintettel a Siemens turbina tisztázatlan jogi helyzetére. +++

Kiadta: Magyar Békekör

Magyar Békekör/VK

Magyar Békekör/Facebook

Magyar Békekör/Wordpress

Hozzászólás