Világméretű konfliktust akart előidézni a kijevi rezsim a Lengyelországra lőtt rakétákkal   

New York, 2022. november 17. csütörtök (MB)

       A Lengyelországra lőtt rakétákkal az volt Zelenszkij ukrán elnök célja, hogy világméretű konfliktus előidézésével mentse meg bomladozó hatalmi rendszerét – vélik nemzetközi megfigyelők szerte a világon. 

     Dacolva a lengyel elnök, az amerikai védelmi miniszter, és a csapás helyszínén vizsgálódó NATO szakértők állításával, Zelenszkij tagadja, hogy az ukrán légvédelem lőtt volna rakétát Lengyelországra, és bizonyítékot kér szövetségeseitől állításuk alátámasztására.

      A nyugati szövetségesek mindent megtesznek, hogy védencüket tisztára mossák, „véletlen balesetnek” tüntessék fel, ami szándékos lehetett, és Oroszországot vádolják a „háború okozta incidensért”, de a szerecsenmosdatásnak határt szab annak felismerése, hogy az ukrán elnök lépre akarta csalni őket, és kis híján konfliktusba sodorta a NATO-t Oroszországgal.

    Nem tudni, milyen tanulságot vonnak le az esetből Washingtonban és Brüsszelben. Egyelőre csak azt tudni, hogy az oroszellenességével még NATO partnerek között is kirívó Varsó, mely kezdetben egyértelműen Moszkvára hárította a felelősséget a Lengyelországra mért rakétacsapásért, és a az atlanti szerződés közös válaszát előíró 4. cikk érvénybe léptetését sürgette Oroszország ellen, nemcsak bocsánatkérésre nem tart igényt Kijevtől, hanem még további támogatásáról is biztosította Zelenszkijt a „szabad világért” Oroszország ellen vívott harcában.

     Az orosz külügyminisztérium szerdán bekérette a lengyel nagykövetet, és számon kérte Varsótól világégéssel fenyegető magatartását. Nincs hír arról, hogy a lengyel kormány bocsánatot kért volna felelőtlenségéért nagykövete útján.

     A történtek arra utalnak, hogy az elvetemült oroszellenesség a világ békéjét közvetlenül fenyegető tényezővé vált, és immár nem csak az ukrán vezetésre jellemző, hanem a NATO-tag Lengyelországra is.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Magyar Békekör/VK

Magyar Békekör/Facebook

Magyar Békekör/Wordpress

   

Hozzászólás