A Békefórum állásfoglalása a kínai béketervről

A Fórum a Békéért mozgalom szervezetei és tagjai felhívják Magyarország Országgyűlését és Kormányát, valamint honfitársainkat, hogy az ukrajnai válság politikai rendezéséről a Kínai Népköztársaság álláspontban foglalt béke-javaslatait támogassa, ezáltal is hozzájárulva a több mint egy éve tartó háború, a szörnyű vérontás beszüntetéséhez, a tartós béke megteremtéséhez a szemben álló felek között!

Kína álláspontja az ukrajnai válság politikai rendezéséről

1. Minden ország szuverenitásának tiszteletben tartása. Az általánosan elismert nemzetközi jogot, beleértve az Egyesült Nemzetek Alapokmányának céljait és elveit, szigorúan be kell tartani. Valamennyi ország szuverenitását, függetlenségét és területi integritását hatékonyan fenn kell tartani. Minden ország, legyen az nagy vagy kicsi, erős vagy gyenge, gazdag vagy szegény, egyenrangú tagja a nemzetközi közösségnek. Minden félnek közösen kell fenntartania a nemzetközi kapcsolatokat szabályozó alapvető normákat, és meg kell védenie a nemzetközi méltányosságot és igazságosságot. Elő kell mozdítani a nemzetközi jog egyenlő és egységes alkalmazását, ugyanakkor a kettős mércét el kell utasítani.

2. A hidegháborús mentalitás elhagyása. Egy ország biztonságát nem szabad mások kárára szolgálni. Egy régió biztonságát nem a katonai blokkok megerősítésével vagy bővítésével kell elérni. Minden ország jogos biztonsági érdekeit és aggodalmait komolyan kell venni és megfelelően kell kezelni. Egy összetett kérdésre nincs egyszerű megoldás. A közös, átfogó, együttműködő és fenntartható biztonság vízióját követve, valamint a világ hosszú távú békéjét és stabilitását szem előtt tartva minden félnek hozzá kell járulnia egy kiegyensúlyozott, hatékony és fenntartható európai biztonsági struktúra kialakításához. Minden félnek elleneznie kell a saját biztonságra való törekvést mások biztonságának rovására, meg kell akadályoznia a blokkok közötti konfrontációt, és együtt kell dolgoznia az eurázsiai kontinens békéjéért és stabilitásáért.

3. Az ellenségeskedések beszüntetése. A konfliktus és a háború senkinek sem használ. Minden félnek ésszerűen és visszafogottan kell viselkednie, el kell kerülnie a lángok szítását és a feszültségek fokozását, és meg kell akadályoznia, hogy a válság tovább súlyosbodjon, vagy akár elszabaduljon. Minden félnek támogatnia kell Oroszországot és Ukrajnát abban, hogy a lehető leggyorsabban egy irányba haladjanak, és folytassák a közvetlen párbeszédet, hogy fokozatosan enyhítsék a helyzetet, és végül átfogó tűzszünetre jussanak.

4. A béketárgyalások folytatása. A párbeszéd és a tárgyalás az egyetlen járható út az ukrajnai válság megoldására. Ösztönözni és támogatni kell minden olyan erőfeszítést, amely a válság békés rendezését szolgálja. A nemzetközi közösségnek továbbra is elkötelezettnek kell maradnia a béketárgyalások előmozdításának helyes megközelítése mellett, segítenie kell a konfliktusban részt vevő feleket abban, hogy a lehető leghamarabb megnyíljon az ajtó a politikai rendezés felé, és meg kell teremtenie a tárgyalások újraindítását szolgáló feltételeket és platformokat. Kína továbbra is konstruktív szerepet fog játszani ebben a tekintetben.

5. A humanitárius válság megoldása. Ösztönözni és támogatni kell minden olyan intézkedést, amely a humanitárius válság enyhítését szolgálja. A humanitárius műveleteknek a semlegesség és pártatlanság elvét kell követniük, és a humanitárius kérdéseket nem szabad átpolitizálni. A civilek biztonságát hatékonyan meg kell védeni, és humanitárius folyosókat kell létrehozni a civileknek a konfliktusövezetekből való evakuálására. Erőfeszítésekre van szükség az érintett területekre irányuló humanitárius segítségnyújtás növelése, a humanitárius feltételek javítása, valamint a gyors, biztonságos és akadálytalan humanitárius hozzáférés biztosítása érdekében, a nagyobb léptékű humanitárius válság megelőzése érdekében. Az ENSZ-et támogatni kell abban, hogy koordináló szerepet játsszon a humanitárius segélyek konfliktusövezetekbe való eljuttatásában.

6. A polgári lakosság és a hadifoglyok védelme. A konfliktusban részt vevő feleknek szigorúan be kell tartaniuk a nemzetközi humanitárius jogot, el kell kerülniük a polgári lakosság vagy polgári létesítmények megtámadását, meg kell védeniük a nőket, a gyermekeket és a konfliktus egyéb áldozatait, valamint tiszteletben kell tartaniuk a hadifoglyok alapvető jogait. Kína támogatja a hadifoglyok cseréjét Oroszország és Ukrajna között, és felszólítja az összes felet, hogy teremtsenek kedvezőbb feltételeket ehhez.

7. Az atomerőművek biztonságban tartása. Kína ellenzi az atomerőművek vagy más békés célú nukleáris létesítmények elleni fegyveres támadásokat, és felszólít minden felet, hogy tartsa be a nemzetközi jogot, beleértve a nukleáris biztonságról szóló egyezményt (CNS), és határozottan kerülje el az ember okozta nukleáris baleseteket. Kína támogatja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ) abban, hogy konstruktív szerepet játsszon a békés célú nukleáris létesítmények biztonságának és védelmének előmozdításában.

8. A stratégiai kockázatok csökkentése. Nukleáris fegyvereket nem szabad használni, és nukleáris háborúkat nem szabad vívni. Ellenezni kell a nukleáris fegyverek fenyegetését vagy használatát. Meg kell akadályozni a nukleáris fegyverek elterjedését és el kell kerülni a nukleáris válságot. Kína ellenzi a vegyi és biológiai fegyverek kutatását, fejlesztését és alkalmazását bármely ország részéről, bármilyen körülmények között.

9. A gabonaexport megkönnyítése. Az Oroszország, Törökország, Ukrajna és az ENSZ által aláírt fekete-tengeri gabonakezdeményezést minden félnek teljes mértékben és hatékonyan, kiegyensúlyozott módon kell végrehajtania, és támogatnia kell az ENSZ-et abban, hogy fontos szerepet játsszon ebben a tekintetben. A Kína által javasolt, a globális élelmezésbiztonságra vonatkozó együttműködési kezdeményezés megvalósítható megoldást kínál a globális élelmiszerválságra.

10. Az egyoldalú szankciók leállítása. Az egyoldalú szankciók és a maximális nyomásgyakorlás nem oldja meg a kérdést, csak újabb problémákat okoz. Kína ellenzi az ENSZ Biztonsági Tanácsa által nem engedélyezett egyoldalú szankciókat. Az érintett országoknak fel kellene hagyniuk az egyoldalú szankciókkal és a más országokkal szembeni “hosszú karú joghatósággal” való visszaéléssel, hogy kivegyék a részüket az ukrajnai válság enyhítéséből, és megteremtsék a feltételeket a fejlődő országok számára, hogy növeljék gazdaságukat és javítsák népük életét.

11. Az ipari és ellátási láncok stabilan tartása. Minden félnek komolyan fenn kell tartania a meglévő világgazdasági rendszert, és ellenezni kell, hogy a világgazdaságot politikai célokra eszközként vagy fegyverként használják. Közös erőfeszítésekre van szükség a válság tovagyűrűző hatásának enyhítésére, és annak megakadályozására, hogy a válság megzavarja a nemzetközi együttműködést az energia, a pénzügyek, az élelmiszer-kereskedelem és a szállítás területén, és aláássa a globális gazdasági fellendülést.

12. A konfliktus utáni újjáépítés elősegítése. A nemzetközi közösségnek intézkedéseket kell hoznia a konfliktus utáni újjáépítés támogatására a konfliktusövezetekben. Kína készen áll arra, hogy segítséget nyújtson és konstruktív szerepet játsszon ebben a törekvésben.

Hozzászólás