Ellenállnak az ortodox szerzetesek a kijevi kilakoltatásnak

Kijev, 2023. március 16. csütörtök (MB)

      Ellenállnak a kijevi ortodox szerzetesek az ukrán elnök által elrendelt kilakoltatásuknak. Közölték, hogy nem félnek senkitől, készek a végsőkig kitartani – jelentette a Magyar Békekör tudósítója csütörtökön.

     A Pecserszka lavra ortodox barlangkolostor rektora, Pável metropolita felszólította Zelenszkijt, ne avatkozzon az egyház ügyeibe. „Újra kérjük, hagyja békén a szerzeteseket” – írta a kolostor weboldalára.

     Az ukrán elnök március 10-én döntött úgy, hogy kilakoltatják a moszkvai patriarchátushoz hű szerzeteseket, és múzeummá alakítják a kolostort. Az ukrán nemzetbiztonsági tanács sugallta döntést azzal indokolták, hogy lejárt a szerzetesrend bérleti szerződése. Valójában viszont arról van szó, hogy a kijevi ortodox vallásközösség hű maradt a moszkvai patriarchátushoz, és ezt a kijevi hatóságok nemzetbiztonsági kérdésként kezelik. A kolostort 2022-ben vonták az ukrán kormány joghatósága alá.

     A szembesülés végkimeneteléről még nem kaptunk hírt.+++

Lásd még: https://www.facebook.com/bekekor/posts/pfbid0qAGux9brPfXKDLYUd3g5DbqdWjkPYfH9rZMLLw9aMuwiJiWWbdTtfjayg3bN5Wrdl

Kiadta: Magyar Békekör

VK/Wordpress/Facebook

Hozzászólás