A CIA tudott Prigozsin Moszkvára menetelésének tervéről – New York Times

New York, 2023. június 5. vasárnap (MB)

      A CIA két héttel végrehajtása előtt értesült Jevgenyij Prigozsin Wagner seregének Moszkvára menetelési tervéről, és tájékoztatta róla a Fehér Házat és a Kongresszust – tudatta a New York Times.

      Az ügynökség a terv meghiúsulása után sem oldotta fel az ügyről szóló titkosítást, nehogy gyanúba keveredjen, és azt állítsák róla, hogy a puccskísérletet ő szervezte – fűzte hozzá a NYT.

      Az amerikai lap azzal is magyarázza az értesülés eltitkolását mások elől, hogy nem akartak támogatást nyújtani Putyinnak Prigozsinnal szemben.

      A Wagner csoport vezetőjének tervét egyszerre tartották alaposnak és nyugtalanítónak. Nyugtalanítónak azért, mert nem voltak biztosak benne, hogy az orosz atomarzenál jó kezekbe kerülne.

       Az orosz hatóságok Prigozsin után a Wagner csoport katonáival is vádalkut kötöttek. A zsoldosok visszavonulót fújtak, cserében pedig ejtették a zendülés vádját ellenük.

      Nem világos, hová vonultak vissza a nehéz fegyverzettel is rendelkező lázadók.  A 25 ezer fős magánhadsereget vélhetően feloszlatják, harcosainak egy részét pedig bevonják az orosz fegyveres erők kötelékébe.+++

Kiadta: Magyar Békekör

WordPress/VK/Facebook

Hozzászólás