A NATO-csúcs döntései miatt folytatódik Ukrajna történelmi tragédiája – elemző

A TASZSZ csütörtökön az alábbi jelentést tette közzé:

A NATO-csúcs döntései miatt folytatódik Ukrajna történelmi tragédiája – elemző

“NATO-csatlakozás helyett a kijevi vezetés üres ígéretet kapott, hogy Ukrajna jövője a NATO-ban van, viszont még több pénzt és fegyvert kap az Egyesült Államoktól, Nagy-Britanniától, Franciaországtól és Németországtól” – jelentette ki Simó Endre.

Budapest, 2023. július 13. (TASZSZ)

A július 11-i és 12-i vilniusi NATO-csúcson hozott döntések miatt folytatódik Ukrajna történelmi tragédiája és a szükségtelen vérontás, a kijevi vezetés viszont oxigénhez jut, hogy a nyugati érdekek védelmezőjeként hatalmon maradhasson – mondta Simó Endre, a Magyar Békekör elnöke. A közvetlen cél nem az volt, hogy a NATO, mint szervezet hadba szálljon Oroszországgal, hanem az, hogy Ukrajnát eszközként használja fel saját érdekében – mondta a NATO-csúcs kimenetelét kommentálva.

“NATO-csatlakozás helyett a kijevi vezetés üres ígéretet kapott, hogy Ukrajna jövője a NATO-ban van, viszont még több pénzt és fegyvert kap az Egyesült Államoktól, Nagy-Britanniától, Franciaországtól és Németországtól” az ellenségeskedés folytatására – folytatta mondandóját Simó.

Következmények Oroszországra nézve

Arra a kérdésre, hogy Oroszországnak milyen következtetéseket kell levonnia a NATO-csúcsból, a következőt mondta: “Ha Oroszország meg akarja valósítani Ukrajnával kapcsolatos hármas célját, a nácitlanítást, a demilitarizálást és Ukrajna semlegességét, akkor a korábbinál is nagyobb nyugati katonai és pénzügyi támogatással kell szembesülnie. Ha viszont lemond céljairól, a Nyugat a gyengeség jeleként értékelné, azonnal integrálnák a NATO-ba Ukrajnát és felvonulnának Oroszország ellen.

Noha mindent megtesznek azért, hogy Oroszországot kétvállra fektessék, a NATO héjái sincsenek meggyőződve arról, hogy meg tudnák akadályozni az Ukrajnával kapcsolatos orosz célok elérését – mondta Simó. A vilniusi csúcson érzékelni lehetett az aggodalmat amiatt, hogy a kelet-európai NATO államokat is megfertőzheti a semlegesség járványa, ha Ukrajna semlegessé válna. Többek között ezért növelik negyven ezer fővel 300 ezer főre a volt szocialista országokban állomásozó NATO-katonák létszámát. Titoktartás övezi, vajon megengedik-e Lengyelországnak és a balti köztársaságoknak, hogy csapatokat küldjenek Ukrajnába – fűzte hozzá.

A NATO-országok vilniusi csúcstalálkozójukon jóváhagyták azt a tervet, hogy 300 000 katonát telepítenek a szövetség keleti szárnyára, jelentős tengeri és légierő támogatásával. Emellett a csúcstalálkozó mentén összeülő G7-ek vezetői nyilatkozatot fogadtak el Ukrajna hosszú távú biztonsági garanciáiról, kiemelten kezelve a fegyverszállítás növelését, különösen a nagy hatótávolságú tüzérségi eszközökre és a harci repülőkre. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője “rendkívül tévesnek és potenciálisan nagyon veszélyesnek” nevezte ezt a döntést, mivel ezzel a G7-országok belegázolnak Oroszország biztonságába – írta a TASZSZ tudósítója.+++

Lásd még: https://bekekor.wordpress.com/2023/07/10/a-nato-eroforrasok-mozgositasat-tervezi-hogy-elkerulje-vereseget-oroszorszagtol-mondja-magyar-szakerto/

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook/VK/Wordpress

Hozzászólás