Nem bízik Ukrajna győzelmében a NATO, de még próbálkozik

Washington, Brüsszel, Moszkva, 2023. augusztus 20. vasárnap (MB)

       Nem bízik Ukrajna győzelmében a NATO, de még nem mondott le Oroszország stratégiai legyőzésének tervéről – összegezte a Magyar Békekör tudósítója a legfrissebb fejleményeket vasárnap.

       A Washington Post amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a kijevi ellentámadás nem fogja valóra váltani a hozzá fűzött reményeket, nevezetesen a kulcsfontosságúnak tartott Melitopol visszafoglalását.

      Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó is kitérően válaszolt arra a kérdésre, hogy végül is számít-e győzelemre Ukrajnában. Azt mondta, hogy „ez a háború kiszámíthatatlan”.

      Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kiigazította privát irodája igazgatójának felvetését, miszerint Ukrajna mondjon le az oroszok által elfoglalt területeiről cserében NATO-tagságáért. Kijelentette: „csak az ukránok dönthetik el, mikor teremtődnek meg a béketárgyalás feltételei”.

      Moszkva közben arra biztatja az ukrán harcosokat, hogy fordítsák fegyverüket a kijevi rezsim ellen, vagy adják meg magukat az orosz erőknek.

       Lavrov orosz külügyminiszter szerint „A konfliktus előrehaladásával gyengül a Nyugat hite Ukrajna sikerében a csatatéren és abban, hogy képes megőrizni államiságát bármilyen formában vagy határokon belül.”

      A nyugati szövetség F-16 vadászgépek átadásával próbál változtatni a kedvezőtlen helyzeten. Tizenegy NATO-állam összefogásával két kiképző központot létesült Dániában és Romániában, hogy betanítsák az ukránokat a gépek kezelésére. Amint befejezték a pilóták felkészítését, Washington áldásával elküldik a gépeket Ukrajnának.

      Tekintettel a harctéri események alakulására, nem világos, mire alapozza reményeit a NATO. Katonai szakértők valószínűbbnek tartják, hogy inkább a vereség késleltetése lehet a célja, hiszen a béketárgyalás feltétele Ukrajna demilitarizálása és semlegessége – mint azt orosz részről többször leszögezték.

      A háborúban eddig fél millió katona vesztette életét – írta a New York Times. A lap egy a nyolchoz arányra becsüli az elesett orosz és ukrán harcosok számát. Ha a becslésnek köze van a valósághoz, akkor ez azt jelentené, hogy 437.500 ukrán és 62.500 orosz katona esett el a 2022. február vége óta folyó harcokban.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook/VK/Wordpress

Nem bízik Ukrajna győzelmében a NATO, de még próbálkozik” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. […]      Zelenszkij ukrán elnök történelminek nevezte a lépést, és méltatta a két NATO államnak Ukrajna és a Nyugat közös védelmében hozott döntését. Hollandia 42 darab vadászgépet, Dánia pedig 19-et küld az ukrán légierőnek az oroszok ellen, amint az ukrán pilótákat kiképezték a használatukra. (Lásd: https://bekekor.wordpress.com/2023/08/20/nem-bizik-ukrajna-gyozelmeben-a-nato-de-meg-probalkozik/ […]

    Kedvelés

Hozzászólás