Oroszország ragaszkodik az Északi Áramlat 2 gázvezeték felrobbantásának nemzetközi kivizsgálásához

New York, 2023. szeptember 9. péntek (MB)

     Oroszország nyilatkozattervezetet terjesztett az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé azzal a céllal, hogy a testület terrorcselekményként ítélje el az Északi Áramlat 2 gázvezeték 2022. szeptember 27-én történt felrobbantását, szólítsa fel Dániát, Németországot és Svédországot a nyomozás meggyorsítására, és együttműködésükre az orosz hatóságokkal – jelentette a Magyar Békekör tudósítója pénteken.

       Az erről szóló hivatalos tervezetet csütörtökön terjesztették a Biztonsági Tanács elé elnöki nyilatkozat formájában.  

      A dokumentumban javasolják a BT tagállamainak, hogy a nemzetközi békét és biztonságot veszélyeztető cselekedetként bélyegezzék meg a terrorakciót, és foglaljanak állást az ügy minden körülményére kiterjedő hatékony, részrehajlástól mentes, áttekinthető, befogadó és komoly nemzetközi tényfeltárás mellett.

      „A Biztonsági Tanács súlyos aggodalmának ad hangot amiatt, hogy a hivatalos információk hiánya akadályozza a bűncselekményhez kapcsolódó valamennyi tényállás feltárását” – áll az orosz tervezetben.

       Az orosz nyomozóhatóság bevonásától elzárkózó nyugati államoknak nehéz lesz kitérniük a BT elnöki állásfoglalásaként előterjesztett dokumentumra adandó válasz elől – jegyezte meg tudósítónk. Valószínűnek tartják, hogy továbbra is időhúzásra játszanak majd azzal a szándékkal, hogy egyszer majd arra hivatkozhassanak, annyi idő telt el, hogy a vizsgálatot nem lehet többé eredményesen folytatni.

      Moszkva a nemzetközi törvényekkel összhangban jogosan követeli, hogy fény derüljön, kik robbantották fel az orosz gázvezetéket, és megbüntessék érte az elkövetőket és megbízóikat – írta a Békekör tudósítója.+++

Lásd: https://bekekor.wordpress.com/2023/09/27/az-eszaki-aramlat-2-gazvezetek-felrobbantasanak-ugye-az-ensz-biztonsagi-tanacsa-elott/

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook/Wordpress/VK

Hozzászólás