Orosz elfogatóparancs ukrán náci ellen

Moszkva, 2023. október 26. csütörtök (MB)

      Az orosz belügyminisztérium csütörtökön elfogatóparancsot adott ki Jaroszlav Hunka SS-veterán ellen, akit a kanadai parlamentben ukrán szabadságharcosként ünnepeltek 2023. szeptember 22-én Trudeau miniszterelnök jelenlétében, a Kanadába látogató Zlenszkij ukrán elnök tiszteletére tartott ülésen – jelentette a Magyar Békekör tudósítója.

     A lengyelországi Ulmaniban 1925. április 13-án született, és felelősségre vonása elől Kanadába menekült Hunkát a polgári lakossággal szemben a II. világháborúban elkövetett népirtással vádolják.

     Hunka annak a Galicia nevű gyalogos SS hadosztálynak a tagjaként szolgált, amelyet a hitleri Németország 1943. áprilisában létesített ukrán önkéntesekből.

     A személyére vonatkozó adatok az orosz védelmi minisztérium központi levéltárából és az Orosz Föderáció nemzeti levéltárából kerültek elő.

     Ha a kanadai igazságügyi szervek komolyan veszik a háborús bűnök elévülhetetlenségéről szóló nemzetközi megállapodásokat, ki kell adniuk Oroszországnak az SS veteránt, hiszen a népirtást a Szovjetunió lakossága ellen követte el – vélik megfigyelők.+++

lásd: https://bekekor.wordpress.com/2023/09/28/egy-ukran-naci-kanadai-megunnepleserol-zelenszkij-tarsasagaban/

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook/VK/Wordpress

Hozzászólás