Körözés nemzetközi bírók ellen

Moszkva, 2023. november 8. szerda (MB)

     Az orosz belügyminisztérium körözés alá vonta azokat a bírókat, akik 2023. március 17-én elfogatóparancsot adtak ki Putyin orosz elnök ellen. Nemzetközi törvénybe ütköző eljárásuk miatt akarják felelősségre vonni őket, hiszen az államfők abszolút mentességet élveznek a külföldi országok joghatósága alól – jelentette a Magyar Békekör tudósítója szerdán.

     Az orosz nyomozó hatóság először március 20-án indított büntetőeljárást Ahmad Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze, valamint Rosario Salvatore Aitala, Sergio Gerardo Ugalde Godinez és Tomoko Akane bírák ellen, megfontolt szándékkal elkövetett törvénytelen eljárásuk miatt. Ugyanis nem volt okuk bíróság elé állítani sem az orosz elnököt, sem pedig Maria Lvova-Belova gyermekjogi ombudsmant.

     A Nemzetközi Büntetőbíróság mindkettejüket azzal vádolta, hogy háborús bűnöket követtek el az ukrajnai lakosság illegális deportálásával, ukrán gyermekek illegális Oroszországba szállításával.

     Májusban vádat emeltek Karim Khan és Rosario Aitala ellen. Mindkettő felkerült a keresettek listájára. Később Tomoko Akane-t is körözöttnek nyilvánították. Az ICC első alelnökét, Luz del Carmen Ibanez Carranzát és Bertram Schmitt bírót szintén büntetőeljárás vádjával keresik. Szeptember óta a Nemzetközi Büntetőbíróság elnökét, a lengyel Piotr Hofmanskit is keresik.

    Az orosz büntetőjogba ütköző cselekedete miatt legutóbb Sergio Gerardo Ugalde Godinez nemzetközi bírót is köröztetik.

    A hágai bírók ellen kiadott körözés lényegében elfogatóparancsnak számít, és arra utal, hogy az orosz igazságügyi hatóságok büntetőeljárás alá vonták őket részben a nemzetközi jogba, részben pedig az orosz nemzeti jogba ütköző eljárásuk miatt – jegyezte meg tudósítónk.+++

Kiadta: Magyar Békekör

WordPress/VK/Facebook

Hozzászólás