Draghi: Európa közös piaccá silányulhat, ha nem vet véget függőségének Amerikától

London, 2023. november 9. csütörtök (MB)

     Az Európai Unió egyszerű közös piaccá fejlődhet vissza, ha nem erősíti meg politikai és védelmi egységét, és nem számolja fel függőségét az Egyesült Államoktól – foglalta össze a Magyar Békekör tudósítója annak az előadásnak a lényegét, amelyet Mario Draghi, az Európai Központi Bank 2011-2019 között volt elnöke tartott Londonban a Financial Times rendezésében.

     “Európa vagy közösen cselekszik, és mélyebb unióvá válik, olyan unióvá, amely képes kül- és védelmi politikára, túl minden gazdaságpolitikán, vagy attól tartok, hogy az Európai Unió csak egységes piacként fog fennmaradni” – mondta.

      Draghi a versenyképesség húsz éve tartó csökkenésére vezette vissza Európa hanyatlását, a versenyképesség csökkenésének okát pedig annak tulajdonította, hogy a termelőknek kétszer-háromszor annyit kell fizetniük az energiáért, mint másutt a világon, s a szakképzett munkaerő is hiánycikké vált.

      Különösen aggasztónak nevezte a háborúvá eszkalálódó közel-keleti konfliktust, mert az európai országokat „migrációs válsággal” fenyegeti.

    “Az a geopolitikai, gazdasági modell, amelyen Európa a II. világháború vége óta nyugodott, a múlté. Ahhoz, hogy olyan gazdaságunk legyen, amely képes támogatni az elöregedő társadalmat, sokkal magasabb termelékenységre van szükségünk. Ahol össze kell fognunk, az energia. Sehová se jutunk, ha kétszer-háromszor annyit kell fizetnünk az energiáért, mint amennyit a világ más részein fizetnek érte” – jelentette ki.

     Draghi szerint az EU gazdasága recesszióba juthat az év végére. Mindazonáltal úgy vélekedett, hogy a recesszió nem fog destabilizálóan hatni a társadalomra, tekintettel az alacsony munkanélküliségre.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook/VK/Wordpress

Hozzászólás