Putyin: Oroszország nem téveszti össze a nyugati elitet a nyugati népekkel

Szentpétervár, 2023. november 17. szombat (MB)

    Oroszország kész együttműködni mindazokkal, akik magukénak vallják a béke és az egymás iránti tisztelet értékét, és készek részt venni a sokpólusú modern világrend kialakításában – idézte az orosz elnök szavait a Magyar Békekör tudósítója szombaton.

     A szentpétervári kulturális fórumon pénteken elhangzott beszédében Putyin tudatta, hogy Európa felé sem csukják be az ablakot, hiszen nem tévesztik össze az oroszellenesség fűtötte elitet a nyugati társadalmakkal. Nem az európai népek száműzték a repertoárból Csajkovszkijt, Glinkát és Sosztakovicsot, hanem azok, akik politikai előítéleteiknek rendelik alá a kulturális értékeket – adta értésre az orosz elnök.

     “Nem akarjuk megszakítani, és nem is szakítjuk meg a kapcsolatot senkivel. Nem zárunk be sem ajtót, sem ablakot. Mi nem az európai társadalommal állunk konfliktusban, hanem az európai elittel élünk át nehéz időket. Ha valaki úgy dönt, hogy elkeríti magát, kerítse, csak magának árt vele” – mondta.

    Bejelentette, hogy az orosz bruttó nemzeti termék (GDP), az eddigi 2,5-2,8 százalékos óvatos becsléssel szemben több mint 3 százalékkal növekszik az idén. Ennek megfelelően a kultúrára is több jut majd.

     A világgazdaságban végbemenő radikális változásokról szólva közölte, hogy Oroszország megelőzte Németországot a vásárlóerő paritás (GDP ppp) tekintetében, az Egyesült Királyság pedig a világgazdaság 4-5. helyéről a 9-10-re csúszott vissza.

     Példaként hozta fel a BRICS-et arra, hogyan ereszt gyökeret egy olyan nemzetközi együttműködési forma, amelyben senki sem kényszeríti rá álláspontját másokra, s nem mások ellen szövetkezik, hanem saját nemzeti fejlődéséért.

     Mint ismeretes, a BRICS augusztusi johannesburgi csúcsértekezletén döntés született a Brazíliát, Dél-Afrikát, Indiát, Kínát és Oroszországot tömörítő közösség 2024. január 1-i kibővítéséről Argentínával, Egyiptommal, Etiópiával, Iránnal, Szaúd-Arábiával és az Arab Emirátusok Szövetségével.+++

Lásd: https://bekekor.wordpress.com/2023/08/24/a-brics-kibovitese-egy-igazsagosabb-vilagrend-megteremteset-szolgalja-magyar-bekekor/

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook/VK/Wordpress

Hozzászólás