Palesztina kész részt venni egy nemzetközi békekonferencián – Palesztin nagykövet budapesti előadása

Budapest, 2024. január 24. szerda (MB)

      Palesztina kész részt venni olyan nemzetközi békekonferencián, amelynek célja két független állam, Izrael és Pelesztina békés egymás mellett élésének elősegítése – válaszolt a Magyar Békekör kérdésére Dr. Fadi Elhusseini, Palesztina magyarországi nagykövete a Magyar Békekör és a Magyarországi Arab Közösség Egyesületének közös szervezésében kedd este a budapesti Nemzetek Házában megtartott előadásán.

    „Palesztina mindenek felett álló kívánsága a béke az önrendelkezésben” – mondta a diplomata a rendezvényen, melyen nagyköveti szinten képviseltette magát Algéria, Brazília, a Dél-Afrikai Köztársaság, Irán és Szíria.

     „Elfogadtuk, hogy a független, szuverén Palesztina a történelmi Palesztina területének 22 százalékán jöjjön létre, Jeruzsálem fővárossal. Ezzel szemben Izrael mindmáig nem deklarálta határait, az Egyesült Államokba, mint a béketárgyalások egyetlen szavatolójába vetett bizalmunk pedig szertefoszlott” – fűzte hozzá.

     Elhusseini hangsúlyozta: „nekünk nem a zsidókkal van gondunk, hanem a megszállással”. Izrael nagy anyagi hasznot húz a palesztin területek megszállásából, ezért sem érdekelt a független palesztin állam létrehozásában, és az ENSZ független palesztin állam létrehozásáról hozott határozatainak végrehajtásában. Izrael ellenőrzést gyakorol Palesztina természeti erőforrásai, kereskedelme, pénze, lakosainak mozgása, a zarándok-turizmus, a diákok és a tudósok utazása felett, jogszerűtlenül anyagi forrásokat von el. Palesztin területen épít és bővít izraeli telepeket, 800 ezerre tehető a palesztin területen törvénytelenül tartózkodó izraeliek száma.

     Izraelnek tudnia kell, hogy Izrael és a térség biztonsága csak a palesztin állam létrejöttével szavatolható – mondta.

     A nagykövet szerint a Hamász a palesztin politikai és társadalmi struktúra része, de ő nem a Hamászt, hanem egész Palesztinát képviseli Magyarországon. Kitért az elől, hogy érveljen a Hamász Izrael elleni 2023. október 7-i támadása, izraeli civilek meggyilkolása, illetve túszul ejtése mellett. Azt mondta, hogy a vérengzés nem október 7-én kezdődött, hanem Palesztina izraeli megszállásával. Előadásában nem tért ki arra sem, hogy a Hamász miért nem engedi szabadon az október 7-én foglyul ejtett izraeli túszokat, akiknek azonnali szabadon bocsátását legutóbbi Moszkva is követelte.

    Népirtásnak minősítette a Hamász október 7-i támadására adott izraeli választ, mert kollektíve büntet minden palesztint, civil objektumok, kórházak, szent helyek, lakóházak ellen irányul, a visszavágás aránytalanul nagyobb a Hamász támadásánál. Az izraeli haderő eddig közel 25 ezer palesztint mészárolt le, Gáza a gyermekek temetőjévé vált – mondta Izrael emberiség elleni háborús bűntetteiről.

     A palesztin nagykövet visszautasította az izraeli „önvédelemről” szóló érveket, hiszen – mint mondta – a nemzetközi jog nem ismer önvédelmet megszállt területeken. „Izrael áthágta a nemzetközi jog minden elemét” – szögezte le.

     Az előadó „történelmileg baráti kapcsolatoknak” nevezte a XIX. századra visszatekintő magyar-palesztin viszonyt. Magyarország az elsők között ismerte el a palesztin államot és biztosított diplomáciai státuszt a budapesti palesztin képviseletnek. Magyar diplomáciai képviselet működik Ramallahban, Betlehemben pedig tiszteletbeli konzulátus. Együttműködési megállapodások kötik össze a két országot a mezőgazdaság, az oktatás, a vízügy és a statisztika területén. Évente 75 palesztin diák érkezik Magyarországra tanulni, magyar diákok pedig palesztin oktatási intézményekben tanulnak. Jerikót Egerhez, Jeruzsálemet Budapesthez, Betlehemet Kalocsához fűzi testvérvárosi megállapodás. Magyar részvétellel restaurálják a Születés Templomát. Magyar-palesztin politikai konzultációt is folytatnak. Egyetemi és tudományos együttműködési platform születik 22 intézmény között. Kereskedelmi-vállalkozói együttműködés létezik. A turizmust, sportot, innovációt, bíróságot, önkormányzati szférát, beruházást felölelő 35 új projekten dolgoznak.

    Dr. Fadi Elhusseini a magyar-palesztin együttműködésnek kedvező hasonló értéknek nevezte a család, a szabadság, az önrendelkezés szeretetét, a megszállás elutasítását és a diaszporával fenntartott kapcsolatot.

     Előadása után a palesztin nagykövet a hallgatóság kérdéseire válaszolt.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook/Wordpress/VK



Hozzászólás