Orosz katonai attasé: aggodalomra ad okot, hogy Magyarország birtokában lévő fegyverek kerülhetnek Ukrajnába

Budapest, 2024. január 26. péntek (MB)

        Aggodalomra ad okot, hogy Magyarország birtokában lévő fegyverek kerülhetnek Ukrajnába, mert a NATO-szövetségesek akkora nyomást gyakorolnak Magyarországra fegyverek átadására Ukrajnának, hogy a magyar kormány kénytelen lesz felülvizsgálni álláspontját, és eleget tenni a nyugati követelésnek – mondta Oleg Szmirnov, Oroszország magyarországi katonai attaséja a Magyar Békekörben.

      Az ezredes reményét fejezte ki, hogy az Orbán-kormány nem hagy fel pragmatikus politikájával, miszerint nem szállít fegyvert Ukrajnának és nem képez ki ukrán katonákat. „Remélem, győz a józanész, és a magyar emberek nem engedik meg, hogy hazájuk ilyen módon közvetve keveredjen fegyveres konfliktusba.”

     Felmerül annak lehetősége is, hogy NATO-szövetségeseink felajánlják, magyar fegyvereket és lőszereket használnak fel Ukrajnának átadott saját készleteik pótlására. Olyan körülmények között, amikor a szovjet típusú lőszer nagy részét az európai országok Ukrajnába szállították, ezeknek az országoknak még mindig vannak kis tartalékaik, amelyeket kénytelenek megtartani a lőgyakorlatokhoz. Ezért, ha Magyarország lőgyakorlat céljából lőszereinek egy részét a szövetségeseknek adná át, a szövetségesek saját lőszereikkel láthatnák el Ukrajnát, az Ukrajnával szembeni magyar fegyverátadási tilalom pedig pro forma nem sérülne – tudtuk meg.

     Harmadik országokból (afrikai, ázsiai, stb.) is ismert az érdeklődés a szovjet típusú lőszerek és fegyverek iránt, amelyek a világ különböző országaiban, így Magyarországon is fellelhetőek, és nincs igény rájuk a hazai fegyveres erők kiképzéséhez. Nem szabad kizárni, hogy ezek a fegyverek végül Ukrajnában kötnek ki – vélekedett az attasé.

     Oleg Szmirnov elmondta, Oroszország nagyra értékeli Magyarország, mint NATO-ország egyedülálló békepolitikáját. Ezzel összefüggésben felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz fegyveres erők rakétatámadásai Kárpátalját szinte egyáltalán nem érintik, s ez nem véletlen, hiszen jelentős magyar közösség él ott.

     Általánosságban úgy vélte, hogy a választók akarata alapvető szerepet játszik a magyar kormány békéért folytatott harcában, a Magyar Békekör tevékenysége pedig a magyarországi béke fenntartását és annak megakadályozását célozza, hogy hazánk ne kerüljön fegyveres konfliktusba Ukrajnában.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook/VK/Wordpress      

Orosz katonai attasé: aggodalomra ad okot, hogy Magyarország birtokában lévő fegyverek kerülhetnek Ukrajnába” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólás