Ellentétek a kijevi vezetésben – A Nyugat leinti Zelenszkijt

London, 2024. január 31. szerda (MB)

     Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia nem engedte meg Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy menessze Valerij Zaluzsnijt, az ukrán fegyveres erők parancsnokát, akit hétfőn felmentett tisztségéből – jelentette a Magyar Békekör tudósítója szerdán a The Times értesülésére hivatkozva.

     A lap szerint Zaluzsnijt január 29-én beidézték az ukrán elnöki hivatalba, és a megbeszélésen azt mondta Zelenszkijnek, hogy a front helyzete nem olyan rózsás, mint azt tanácsadói mondják neki. Zelenszkij ekkor felszólította Zaluzsnijt, hogy nyújtsa be lemondását. Amikor megtagadta, Zelenszkij közölte vele, hogy ő maga adja ki a rendeletet a felmentéséről.

     Zaluzsnij ezután visszatért az irodájába, és tájékoztatta beosztottjait elbocsátásáról. “Csomagolom a holmimat” – idézte a The Times a katonai főparancsnokot. Ám a két nyugati hatalom vezetője közbelépett, és aggodalmának adott hangot Zaluzsnij leváltása miatt.

      Akaratuknak eleget téve Zelenszkij visszakozott, és elállt szándékától, hogy Zaluzsnij helyére az ukrán hírszerzés főnökét, Kirill Budanovot nevezze ki, jóllehet a leváltásról és a kinevezésről szóló rendeletet már aláírta.

    A Telegram hírt adott Rusztem Umerov védelmi miniszter lemondásáról is, de ezt a védelmi minisztérium szóvivője cáfolta.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook/VK/Wordpress

Hozzászólás