Német kancellár: a NATO és az EU nem küld csapatokat Ukrajnába

Berlin, Brüsszel, 2024. február 27. kedd (MB)

     A NATO és az EU tagállamai egyetértenek abban, hogy nem küldenek csapatokat Ukrajnába – mondta Olaf Scholz német kancellár újságíróknak Freiburg im Breisgau városban tett keddi látogatásán.

     Robert Fico szlovák miniszterelnök hétfőn közölte: az EU és a NATO tagállamainak egy része fontolgatja csapatok Ukrajnába küldését a Kijevvel kötött kétoldalú megállapodása alapján. Fico a Párizsban február 26-án tartott politikai tanácskozás ismeretében tette közzé értesülését.

     Az Elysee-palotában tartott találkozón részt vett Olaf Scholz német kancellár, Andrzej Duda lengyel elnök és további mintegy 20 uniós ország miniszterelnöke. Az Egyesült Államokat James O’Brien európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai külügyminiszter-helyettes, az Egyesült Királyságot David Cameron külügyminiszter képviselte.

     Emmanuel Macron francia elnök az európai vezetők találkozóját követő sajtótájékoztatón kijelentette, hogy nincs konszenzus a szárazföldi csapatok Ukrajnába küldésével kapcsolatban, de ezt nem zárta ki a jövőre nézve. Hozzátette: a nyugati országok azt tervezik, mindent megtesznek, hogy megakadályozzák Oroszország győzelmét a konfliktusban.

    Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kedden enyhített Olaf Scholtz kijelentésén, és azt mondta, „a NATO nem tervezi katonai személyzet küldését Ukrajnába”.

    A Békekör tudósítója megjegyezte: ha NATO alakulatok nincsenek is, nyugati katonai szakértők, köztük NATO tisztek régóta Ukrajnában vannak, hogy segítsenek Zelenszkijéknek megvívni a háborút Oroszország ellen. A Nyugat katonai támogatása nélkül az ukrán haderő már régen összeomlott volna.+++

Kiadta: Magyar Békekör

VK/Wordpress

Hozzászólás