Ferenc pápa fehér zászlót ajánl Zelenszkij ukrán elnök figyelmébe

Vatikánváros, 2024. március 10. vasárnap (MB)

     Ferenc pápa szombaton magánkihallgatáson fogadta Zelenszkij ukrán elnököt, és azt ajánlotta neki, hogy lobogtasson fehér zászlót tárgyalási készségének jeléül – jelentette a Magyar Békekör tudósítója vasárnap.

     A római katolikus világegyház vezetője szerint igazán bátornak és erősnek az számít, aki népének érdekében cselekszik, nem pedig aki olyan erővel száll szembe, amelyet nem tud legyőzni. A pápa elborzadva szólt az emberéletben bekövetkezett mérhetetlen pusztulásról, és a háború tárgyalásos befejezését sürgette további életek feláldozása helyett.

     Ferenc pápa fehér zászlóra vonatkozó kijelentését Matteo Bruni atya, vatikáni szóvivő azzal pontosította, hogy a pápa nem megadásra, hanem fegyvernyugvásra és tárgyalásra biztatta az ukrán elnököt.

     Mint ismeretes, az ukrajnai orosz katonai beavatkozás első hónapjaiban Zelenszkij békekötésben állapodott meg Moszkvával, és 18 pontos tervet véglegesített a béke helyreállítása érdekében. De a két fél által parafált megállapodást brit-amerikai nyomásra 2022. márciusban felrúgta, és úgy döntött, hogy „az utolsó ukrán katonáig” harcolni fog Oroszország ellen. A béke megállapodás helyett önálló „béke formulát” állított, melynek lényege: Ukrajna csak akkor köt majd békét Oroszországgal, amikor az utolsó orosz katonai is elhagyta Ukrajnát.

     A Szentszék már régen felismerte Zelenszkij békeformulájának irreális mivoltát, s irányt vett az orosz biztonsági követelések részbeni kielégítése felé. Ennek érdekében közvetítőként is felajánlkozott Moszkva és Kijev között, de igyekezetét nem koronázta siker, mert a Nyugat nem engedte meg Zelenszkijnek, hogy rugalmas magatartást tanúsítson, Oroszország pedig nem volt hajlandó lemondani a Nyugattal szemben támasztott biztonsági követeléseiről.

    Az ukrajnai konfliktus tárgyalásos rendezését a Magyar Békekör civil diplomáciai síkon igyekszik előmozdítani. A budapesti pápai nunciussal és az orosz nagykövettel folytatott tárgyalásán a Békekör a biztonság oszthatatlanságának elvéből indult ki, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy igazságos és tartós béke csak úgy teremthető meg, ha egyik fél sem akarja saját biztonságát a másik kárára érvényesíteni. A Magyar Békekör úgy látja, hogy Ferenc pápa Zelenszkijnek adott „fehérzászlós” tanácsa a békés kibontakozás útját egyengeti. Kérdés, vajon Zelenszkij megfogadja-e. +++

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook/VK/Wordpress

Hozzászólás