Oroszellenes terrortámadás – Elfogták a tetteseket

Moszkva, 2024. március 23. szombat (MB)

              Tóth Vladimir, a Magyar Békekör tudósítója jelenti:

      Száz kilométerre az ukrán határtól szombaton elfogták a krasznogorszki terrortámadás elkövetőit. A 143 ember életét kioltó gyilkosok Ukrajnába próbáltak menekülni, a határ ukrán oldalán külön „ablakot” nyitottak nekik, hogy biztonságba kerülhessenek.

      Az egyik elfogott terrorista csak tádzsik nyelven beszél, tolmácsoltak a kihallgatásakor. A másik tádzsik terrorista beszélt oroszul. Ő Március 4-én érkezett Isztambulból, 500 ezer rubelért vállalta az akciót, 250 ezret kapott bankkártyára előlegbe. 100 km-re voltak az ukrán határtól, amikor észrevették a kocsijukat, a fehér Renaultot. Meg akarták állítani őket, de a jelzésre nem álltak meg. Tüzet nyitottak rájuk, a kocsi felborult. A négy terroristát elfogták, egyikük megsebesült. Az ukrán oldalon várták őket, ablakot nyitottak a határon, hogy át tudjanak szökni.

     Az orosz belbiztonsági szolgálat (FSB) eddig tizenegy személyt, köztük a négy terroristát vette őrizetbe a krasznogorszki Crocus City Hall-ban végrehajtott tömegmészárlással kapcsolatban.

     A terroristák nem csak gépfegyverrel okozták a koncertre érkező védtelen emberek halálát, hanem az épület felgyújtásával is. Gyúlékony folyadékot öntöttek a teremre és lángra lobbantották. Az orosz hatóságok kezdetben hatvan megölt személyről számoltak be, de az áldozatok száma egyre nőtt, amint a szétégett romok és törmelékek alól előkerültek az újabb és újabb holttestek. Jelenleg 143 áldozatról és kb. kétszáz sebesültről tudnak. Az adat nem végleges.

     Moszkvában erősödik a gyanú, hogy a tádzsik gyilkosokat Kijev és szövetségesei bérelhették fel. Ukrán részről azonnal tagadták, hogy közük volna a rémtetthez, sőt, a védelmi minisztérium hírszerzése egyenesen azt állította, hogy „a putyini rezsim előre megfontolt provokálásáról” van szó.

     A merényletet követően azonnal Kijev védelmére sietett a Fehér Ház is. Azt állította, hogy nem az ukránok követték el a terrortámadást, hanem egy afgán szervezet.       

     Tény, hogy az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet magára vállalta a felelősséget a tömegmészárlásért. Tudatta, hogy bosszút akartak állni az oroszok ellenük elkövetett cselekedeteiért. De az is köztudott, hogy az ISIS szorosan kötődik az amerikai speciális ügynökséghez, mely finanszírozza és manipulálja a terrorszervezetet.

     Az orosz elnök gyásznappá nyilvánította március 24-ét, és közölte, hogy meg fogják büntetni a tömeggyilkosság elkövetőit, valamint megbízóikat, akik a háttérből irányították őket.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook/VK/Wordpress

Hozzászólás