Magyar aggályok a NATO-val kapcsolatban

Budapest, 2024. április 12. április 12. péntek (MB)

    Orbán Viktor kormánya kész volna semlegessé nyilvánítani Magyarországot, ha a NATO csapatokat küldene Ukrajnába, és ezzel közvetlen háborúba keveredne Oroszországgal – következtetett a Magyar Békekör tudósítója Gulyás Gergely kormányszóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott kijelentéseiből.

     „Azért léptünk be a szövetségbe, mert egymást akarjuk megvédeni, és nem azért, hogy együtt lépjünk fel más ellen, bármilyen megalapozott morális érvelés is álljon e mögött” – jelentette ki Gulyás Gergely, majd egyértelműen értésre adta, a kormány nem hagyná, hogy saját szövetségesei sodorják háborúba egy olyan országgal szemben, amellyel békében akar élni.

      A kormány vizsgálja annak lehetőségét, hogyan vonhatná magát ki egy olyan NATO-döntés alól, amely arra irányulna, hogy a nyugati katonai szövetség beavatkozzon az ukrajnai konfliktusba, és hadat viseljen Oroszország ellen – hangzott el a Kossuth Rádió Krónikájának a kormányszóvivő kijelentéseit taglaló hírösszefoglalójában péntek reggel.

     Gulyás Gergely „háborúpárti fordulatról” beszélt a NATO katonai köreiben, és úgy vélekedett, hogy a 100 milliárd dolláros alap az „Ukrajna-misszió” néven ismertté vált közvetlen katonai beavatkozást szolgálhatja. A magyar emberek 90 százaléka békepárti, és elutasítja Magyarország háborúba sodrásának tervét – tudatta.

     Szakértők úgy vélik, hogy Magyarország, a NATO tagjaként nemigen tudná megakadályozni, hogy szövetségesei bele kényszerítsék az Oroszország elleni háborúba. A katonai tömbhöz tartozás olyan kötöttségekkel és kötelezettségekkel jár, amelyeket a politikai vezetés a NATO-hoz csatlakozással magára vállalt, és teljesítésük alól aligha tudná magát kivonni.

     A szóvivő okfejtéséből nem tűnt ki, meddig menne el a kormány, hogy nyugati szövetségeseink ne kényszeríthessék háborúba hazánkat. Annyi bizonyos, hogy a „Kállay kettős” politikája beleütközne önmaga korlátaiba – vélik megfigyelők.

     A semlegesülési hajlamokkal szöges ellentétben Sulyok Tamás köztársasági elnök Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott csütörtöki vilniusi tanácskozásán orosz agresszióról beszélt, és Zelenszkij értésére adta, hogy Magyarország a nyugati szövetségi rendszer elkötelezettjeként Ukrajna mellett áll annak dacára is, hogy békét akar Európában.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook/VK/Wordpress

Hozzászólás