Moszkvai figyelmeztetés Washingtonnak: „vékony a határ”

Moszkva, Frankfurt, 2022. szeptember 3. szombat (MB)

     Moszkva figyelmeztette Washingtont, vékony a határ, mely elválasztja, hogy az ukrajnai konfliktus résztvevőjévé váljon. Egyidejűleg a Gazprom teljesen leállította Németországba irányuló gázszállítását az Északi Áramlat-1 vezetéken keresztül – jelentette a Magyar Békekör tudósítója szombaton.

      Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes tudatta Washingtonnal, hogy „drasztikus következményekkel” fog járni, ha az Egyesült Államok nem hagy fel nagy hatótávolságú, pusztító fegyverrendszerek Ukrajnába szállításával.

     “Többször is figyelmeztettük az Egyesült Államokat annak lehetséges következményeire, hogy fegyverrel árasztja el Ukrajnát, és más formában is részt vesz Kijev közvetlen támogatásában. Vékony a határ, amely elválasztja az Egyesült Államokat attól, hogy a konfliktus résztvevőjévé váljon. Ne ringassák magukat a dühöngő oroszellenes erők abban az illúzióban, hogy minden a régiben maradhat, ha átlépik ezt a határt. Oroszország nem tehet mást, mint hogy megvédje érdekeit, és biztosítsa, hogy maradéktalanul megvalósuljanak az ukrajnai különleges katonai művelet céljai” – mondta Rjabkov.

      Az orosz diplomata az amerikai hatalmi körökre hárította a felelősséget, ha átlépnék a határt.

      A nyugati hatalmakat tömörítő Hetek Csoportja (G7) pénteken elhatározta, hogy „ársapkát” vezet be az orosz olajra, azaz maga szabja meg, hogy Oroszország mennyiért adhatja el olaját. Olyan lépésre készülnek, amely alól az orosz olaj egyetlen olyan vásárlója sem térhetne ki, aki hajón, nem pedig csővezetéken kap olajt. Az intézkedést koordinálni akarják az Európai Unióval, mely az orosz gázra is hasonló ársapkát akar megállapítani. Az Ursula von der Leyentől származó terv célja, a Hetekhez hasonlóan Oroszország bevételi forrásainak korlátozása, és a Nyugaton elszabadult infláció megfékezése, mielőtt az népi megmozdulásokhoz, és politikai destabilizálódáshoz vezetne.

     A Hetek döntése előtt Novak orosz miniszterelnök-helyettes tudatta: nem fognak orosz olajt adni annak, aki meg akarja szabni az orosz termék árát, és másokra is ársapkát akar kényszeríteni. Az EU gáz-ársapka tervének hallatán pedig a Gazprom elállt szándékától, és mégsem szállít gázt Németországnak az Északi Áramlat-1 vezetéken keresztül, jóllehet előzőleg jelezte, hogy szeptember 3-án hajnali 3 órától, háromnapos karbantartás után újra megnyitja a gázcsapot. „Olajszivárgást találtunk egy létfontosságú turbinában” – közölte a Gazprom anélkül, hogy tudatta volna, mikorra várható a hiba elhárítása.

      A történtek miatt Nyugat-Európa téli üzemanyag ellátása az eddiginél is nehezebb lesz – állapította meg a Reuters.+++

Lásd még: https://bekekor.wordpress.com/2022/08/25/amerika-tovabb-finanszirozza-a-haborut-ukrajnaban/

Magyar Békekör/VK

Magyar Békekör/Facebook

Magyar Békekör/Wordpress

Hozzászólás