Orosz nagykövet a magyar-orosz kereskedelmi visszaesésről

Budapest, 2023. december 4. hétfő (MB)

     A szankciók és a megszorítások következtében 27 százalékkal csökkent a magyar-orosz kereskedelem az év első nyolc hónapjában a tavalyi azonos időszakhoz képest, de a lehetőség továbbra is nyitott a kétoldalú kapcsolat fejlesztésére – mondta hétfőn Oroszország magyarországi nagykövete a TASZSZ budapesti tudósítójának adott interjújában.

    Jevgenyij Sztaniszlavov sajnálattal tudatta, hogy Magyarország kereskedelmi partnereinek sorában Oroszország a 16. helyre került, jóllehet mindig kulcsszerepet játszott a két ország gazdasági együttműködésében. „Most azon fáradozunk az orosz kereskedelmi kirendeltségnél dolgozó kollégáinkkal, hogy fellendítsük a kapcsolatot a rendelkezésünkre álló eszközökkel” – tudatta a nagykövet.

     Mint elmondta, Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin október 17-i pekingi találkozóján, az Új Selyemút csúcs keretében szóba került, hogyan változtathatnának a negatív folyamaton. Nem Oroszországon múlik a kapcsolat fejlesztése, hiszen útjába az Európai Unió gördít akadályokat. Mindazonáltal Magyarország fontos kereskedelmi partnere marad Oroszországnak.

     “A kölcsönös érdekre való tekintettel szeretném hinni, hogy a jelenlegi tervek nem csak az energiaszektorban, hanem a mezőgazdaságban, a gyógyszeriparban és az egészségügyben sem kerülnek a polcra, hanem megvalósulnak” – jelezte Sztaniszlavov a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésének tartalékait.

      A Magyar Békekör felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió december közepén esedékes brüsszeli csúcstanácskozásán újabb oroszellenes szankciócsomagot akarnak keresztül vinni, immár a tizenkettediket. Még nem tudni, hogyan viszonyul a magyar kormány az újabb csomaghoz. Tény, hogy az eddigi szankciók ellen nem emelt kifogást, hanem csak az energiaellátásra vonatkozó kitételei alól kért és kapott mentességet.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook/VK/Wordpress

Hozzászólás